Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO, dispusă să continue ajutorul pentru Ucraina. Armament de miliarde de euro va fi livrat către Kiev

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina va împlini doi ani pe 24 februarie, însă timpul nu este un aliat al ucrainenilor. După cum spuneau specialiștii în primele luni ale conflictului, singurii avantajați pe termen lung vor fi rușii, fapt care se și dovedește.

În aceste condiții și cu războiul din Fâșia Gaza în plină desfășurare, NATO și aliații Ucrainei trebuie să facă eforturi pentru a-i ajuta pe ucraineni să facă față în acest război. S-a vorbit despre o epuizare a aliaților odată cu trecerea timpului, epuizare din mai multe puncte de vedere, iar ultimele luni au confirmat acest aspect.

NATO va continua să ajute substanțial Ucraina

Însă ambasadorilor NATO, reuniți în țările baltice, la solicitarea lui Zelenski, au stabilit continuarea sprijinului. Astfel, vor continua livrările de arme în valoare de miliarde de euro, inclusiv 1.000 de rachete Patriot, care sunt necesare pentru apărarea aeriană, conform Reuters.

Acesta este capitolul la care ucrainenii suferă cel mai mult. Rusia deține supremația aeriană de la începutul conflictului, în special prin numărul mare de aeronave, muniție și personal. Până acum, ajutorul occidental a reușit să mențină Ucraina în luptă, în special datorită armamentului mult msi modern decât cel sovietic, dar și datorită informațiilor.

Germania a livrat recent Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot și Skynex, dar și rachete suplimentare pentru apărarea antiaeriană, de tip IRIS-T, iar Regatul Unit trimite aproximativ 200 de rachete de apărare aeriană în Ucraina. Aliații au precizat că vor continua să ofere Ucrainei asistență militară, economică și umanitară majoră.

Rușii au început să folosească rachetele nord-coreene în războiul din Ucraina.

"NATO condamnă ferm atacurile rusești cu rachete și drone asupra civililor ucraineni, inclusiv cu arme din Coreea de Nord și Iran. Pentru al doilea an la rând, Putin încearcă să uzeze Ucraina cu lovituri în masă, dar nu va reuși. Campania de teroare a Rusiei nu face decât să întărească hotărârea Ucrainei. Pe măsură ce Moscova își intensifică atacurile asupra orașelor și civililor ucraineni, aliații NATO întăresc apărarea antiaeriană a Ucrainei. Vom continua să fim alături de curajoșii ucraineni în timp ce aceștia rezistă în războiul de agresiune al Rusiei", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Nato.int.

Întâlnirea de miercuri a avut loc la nivelul ambasadorilor și a fost convocată la cererea Ucrainei. Alături de ambasadori, a fost invitată și Suedia, iar secretarul general Jens Stoltenberg a prezidat Consiliul. Prin videoconferință au discutat și generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, comandant al Forțelor Aeriene ucrainene și ministrul adjunct de interne Oleksii Serhieiev.

Consiliul NATO-Ucraina a fost creat la Summit-ul NATO din iulie 2023 și servește drept forum pentru consultări comune, luare a deciziilor și activități între NATO și Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE