Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski: Ezitările occidentale îl încurajează pe Putin să ocupe întreaga Ucraină

Ezitările occidentale cu privire la livrările de ajutoare către Kiev îl încurajează pe Vladimir Putin care vrea să ocupe întregul teritoriu al Ucrainei, a avertizat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. ”Trebuie să fim atenți la retorica lui Putin. El nu se va opri, dacă aliații occidentali nu îl vor opri. Vrea să ne ocupe total”, a spus Zelensky în timpul vizitei sale la Vilnius. Liderul ucrainean a precizat că ezitările partenerilor cu privire la asistența financiară și militară acordată Ucrainei nu fac decât să sporească îndrăzneala și puterea Rusiei.

Zelenski: ”Ezitările partenerilor occidentali sporesc îndrăzneala și puterea Rusiei”

Trebuie să fim atenți la retorica lui Putin. El nu se va opri, dacă aliații occidentali nu îl vor opri. Vrea să ne ocupe total

-Volodimir Zelensky

Uneori ezitările partenerilor cu privire la asistența financiară și militară acordată Ucrainei nu fac decât să sporească îndrăzneala și puterea Rusiei”, a insistat președintele ucrainean. Zelenski a mai spus că Ucraina nu are apărare antiaeriană modernă, aceasta fiind cea mai mare deficiență a sistemului defensive ucrainean. Zelenski nu a încetat să ceară aliaţilor să-şi menţină sprijinul militar pentru ţara sa şi luna trecută a purtat discuţii în acest sens cu reprezentanţi ai SUA, Germaniei şi Norvegiei.

Zelenski: ”Nu există presiuni din partea Occidentului pentru a ne opri lupta de apărare împotriva agresiunii Rusiei”

Totodată, liderul ucrainean a dezmințit unele informații în presă potrivit cărora partenerii occidentali i-ar fi sugerat să ajungă la negocieri cu regimul lui Putin: ”Nu au existat niciun fel de presiuni din partea partenerilor occidentali pentru a ne opri lupta de apărare împotriva agresiunii Rusiei”, a precizat Zelenski.

Preşedintele ucrainean face un turneu neanunţat în ţările baltice (Letonia Estonia şi Lituania) - susţinătoare ferme ale Kievului în faţa invaziei ruse - într-un moment în care ceilalţi aliaţi ezită să ofere ajutor suplimentar Kievului.

Discuțiile cu oficiali din statele baltice se concenetrează pe teme ca securitatea, integrarea în UE şi NATO, cooperarea în materie de război electronic şi dronele, precum şi continuarea coordonării sprijinului european. Turneul în statele baltice, foste republici sovietice, membre NATO şi UE în prezent, reprezintă prima călătorie oficială în străinătate a lui Volodimir Zelenski în 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE