Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO ajută statele sale membre să achiziționeze rachete de apărare antiaeriană Patriot

NATO a va sprijini un grup dintre statele sale member - Germania, Olanda, România și Spania – să achiziționaeze până la o mie de rachete de apărare antiaeriană Patriot, se arată într-un comunicat al alianța militare transatlantice, citat de Reuters.

Cerere tot mai mare de rachete Patriot din partea statelor membre

Agenția de achiziții de tehnologie militară din cadrul Alianței Nord Atlantice a atribuit un contract de producție și livrare către compania Comlog, un joint venture între Raytheon și MBDA, adăugând că producția europeană a rachetelor va fi extinsă. „Achiziția multinațională consolidată, din cadul Inițiativei European Sky Shield, sprijină extinderea capacității de producție pentru noi rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creștere”, se menționează în comunicatul NATO.

Sistemul de rachete Patriot - o umbrelă de securitate.

Sistemul de apărare antiaeriană Patriot este un sistem mobil care conține rachete sol-aer și rachete antibalistice. Sistemul poate doborî rachetele inamice înainte ca acestea să-și atingă țintele vizate. Bateriile de rachete Patriot pot doborî și aeronave de luptă. Montat pe camioane, pentru a fi mutat rapid unde este nevoie, sistemul  Patriot conține patru interceptoare de rachete. Analiștii militari consider că sistemul de rachete Patriot reprezintă o umbrelă de securitate, protejând populațiile civile, trupele și edificiile dintr-un stat aliat.

Armata americană a desfășurat baterii Patriot în numeroase conflicte în ultimii 30 de ani. Anul trecut, administrația americană a trimis Ucrainei cel mai avansat sistem de apărare Patriot, răspunzând cererii urgente a Kievului de a ajuta la apărarea împotriva atacurilor rusești cu rachete și drone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE