Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Natalia Gavrilița, despre reducerea livrărilor de gaze naturale rusești: „Am prevăzut trei scenarii”

Publicat de: Dan Stancu

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a vorbit, astăzi, la Euronews despre provocările cu care se confruntă acum țara sa, dependentă 100% de livrările de gaze naturale rusești.

Suntem dependenți 100% de livrările de gaze naturale de la companie Gazprom și purtăm acum discuții destul de complicate despre livărrile pe perioada rece a anului. Ne pregătim de orice scenariu, vedem ce se întâmplă în Europa. Avem o hotărâre de guvern prin care am luat măsuri pentru eficientizarea consumului și am prevăzut trei scenarii de reducere a cantităților de gaze naturale cu 30%, 50% și 100%”, a spus șefa Guvernului de la Chișinău.

„Luăm anumite decizii, cum ar fi creșterea rezervelor de păcură și cărbune, trecerea la furnizarea de agent termic pe păcură, discutăm cu România și cu alte țări despre alternative de aprovizionarea cu gaze naturale. Avem și un program de asigurare a ofertei de lemne, pentru că vedem o cerere crescută pentru cei care se încălzesc la sobe”, a adăugat Natația Gavrilița.

Păcură și gaze naturale din România

Natalia Gavriliță a reamintit că România a ajutat deja cu păcură Republica Moldova. „Acum discută și despre posibilitatea de aprovizionare cu gaze naturale, și despre păcură, și despre procurarea de lemne. Avem deja o achiziție de 14.000-15.000 de tone de păcură, dar avem nevoie de o cantitate mai mare, care să fie livrata regulat pe parcursul următoarelor luni”, a adăugat premierul Republicii Moldova.

Natalia Gavriliță a vorbit, la Euronews, și despre subiectul mai delicat al datoriilor istorice ale Republicii Moldova față de Gazprom. „Avem un subiect mai dificil în relația contractuală cu Gazprom, ce ține de auditarea unor datorii istorice. Gazprom ne-a spus că data-limită este 1 octombrie. Noi nu putem audita aceste datorii până atunci și am solicitat amânarea până pe 31 mai 2023 și vom vedea cum negociem acest aspect”, a precizat Gavrilița.

Discuții cu premierul Ciucă

Natalia Gavrilița vine la București pentru a participa la un forum de discuții pe tema relației dintre România și Republica Moldova, eveniment la care va fi prezent și premierul Nicolae Ciucă.

Temele de dezbatere vor viza în principal, aderarea țării vecine la Uniunea Europeană și reformele deloc ușoare pe care le va avea de îndeplinit pentru a intra în blocul comunitar.

De asemenea, un subiect de discuție va fi și situația fragilă a economiei Republicii Moldova, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE