Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NASA vrea să trimită o rachetă cu propulsie nucleară pentru misiunile spre Marte

O viitoare misiune spațială americană spre planeta Marte va fi una cu o rachetă cu propulsie nucleară. NASA și armata SUA au făcut publică informația că au selectat pentru acest proiect compania Lockheed Mart.

Programul, bazat pe o tehnologie avansată de propulsie nucleară termică, intenționează un prim zbor test în spaţiu în 2027. Într-o astfel de navă, un reactor nuclear de fisiune produce temperaturi foarte ridicate.

Această căldură este transferată unui combustibil lichid, transformat în gaz şi acesta este expulzat într-o duză pentru a furniza forţa de împingere.

"Aceste sisteme de propulsie nucleară termică sunt mai puternice şi mai eficiente, permiţând un tranzit mai rapid între două destinaţii", a precizat Kirk Shireman, vicepreşedinte responsabil în cadrul diviziei spaţiale a Lockheed Martin.

Shireman a mai adăugat că "reducerea timpului de călătorie este vitală pentru misiunile umane spre Marte pentru a limita timpul de expunere a echipajului la radiaţii".

Partea de proiectare a reactorului va fi responsabilitatea companiei BWX Technologies. Conform Shireman, dezvoltarea acestei tehnologii ar putea, de asemenea, "revoluţiona" viitoarele misiuni pe Lună, unde NASA are ca obiectiv construirea unei baze lunare în cadrul programului său Artemis.

Experții NASA susțin că o rachetă cu propulsie nucleară termică ar putea fi de patru ori mai eficientă decât rachetele cu combustibil clasic. În acest fel, ar putea fi redus timpul de călătorie, un element esenţial pentru a ajunge pe Planeta Roşie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE