Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nava spațială Starliner, construită de compania americană Boeing, a decolat miercuri de la baza Cape Canaveral din Florida, acesta fiind a treia tentativă de lansare. Misiunea este așteptată de mai mulți ani și reprezintă o provocare majoră pentru gigantul aeronautic american și NASA.

Peste 700.000 de oameni urmăresc transmisiunea în direct a lansării pe pagina NASA de pe platforma X.

Cei doi astronauți aflați la bordul navei ar trebui să ajungă în 24 de ore la Spația Spațială, pentru o misiune de opt zile. Butch Wilmore și Suni Williams ar urma să revină pe Terra tot cu ajutorul Starliner.

Știrea inițială:

Șefii programului spațial american speră că intenția de lansare a navei Starliner, cu astronauți la bord, va fi un succes. Decolarea de la Cape Canaveral din Florida este programată pentru după amiaza zilei de miercuri pentru că vremea se anunță favorabilă.

Astronauții americani Butch Wilmore și Suni Williams își vor lua locul la bordul capsulei Starliner, plasată deasupra unei rachete Atlas V, care o va propulsa pe orbită. Apoi trebuie să petreacă aproximativ o săptămână în Stația Spațială Internațională și apoi înapoi la bordul Starliner, pentru a dovedi că acest nou vehicul este sigur și își poate începe zborurile regulate. 

Decolarea navei, amânată de mai multe ori

De două ori, la începutul lunii mai și apoi săptămâna trecută, decolarea a fost anulată în ultimul moment din cauza unor probleme tehnice, în timp ce astronauții își ocupaseră deja locurile la bord, iar racheta era plină cu combustibil. O problemă a supapei de pe rachetă, apoi o problemă cu alimentarea cu energie electrică a unuia dintre computerele de la sol, responsabile pentru aceste anulări, au fost reparate între timp. 

Boeing a acumulat ani de întârziere în programul său, fiind devansată de compania de SpaceX, care transportă deja astronauți NASA la stația spațială din 2020. NASA, agenția spațială americană, vrea să aibă o a doua navă spațială pentru a putea face față mai bine posibilelor situații de urgență sau probleme pe una dintre capsule.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE