Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO 47 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii. Ziua în care Nadia Comăneci a devenit ”Zeița de la Montreal”

Pe 18 iulie 1976, la Montreal, Nadia Comăneci (14 ani) devenea prima gimnastă din istorie care a primit nota 10, după un exercițiu perfect executat la paralele.

Evoluția impecabilă a gimnastei a luat pe nepregătite organizatorii. Computerul folosit pentru afișarea notelor pe tabelă nu era programat să afișeze nota 10, astfel că după exercițiu pe ecran a apărut nota 1.00. După câteva momente de confuzie, arbitrii au confirmat că Nadia Comăneci devenea prima gimnastă din istoria care primea nota 10.

În total, la Montreal, Nadia Comăneci a primit șapte note de 10.

18/07/2023 , 20:35

Nadia Comăneci, mesaj emoționant la 47 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii: ”Acest succes a fost cu siguranță o muncă de echipă”

Nadia Comăneci a transmis că primul 10 din istoria gimnasticii reprezintă performanța României și este ”un început de drum” pentru a fi continuat de generațiile viitoare.

”Astăzi, 18 iulie, primul 10 Olimpic istoric împlinește frumoasa vârstă de 47 de ani. Mulțumesc tuturor pentru mesajele frumoase trimise.

Mă aflu lângă flacăra olimpică de la Montreal. Acest succes a fost cu siguranță o muncă de echipă. Acest 10 este un început de drum pentru a fi continuat de voi, generația de astăzi, și de generațiile viitoare.

Este 10-le gimnasticii. Este 10-le României. Vă doresc mult succes în continuare și ne vedem în octombrie la Mondiale”, este mesajul Nadiei Comăneci.

VEZI GALERIA
7 imagini

COSR: ”Perfect să sărbătorim!”

Comitetul Olimpic și Sportiv Român omagiază momentul printr-o postare publicată pe pagina de Facebook.

”Perfect să sărbătorim!

18 iulie 1976 e ziua în care a început cea mai frumoasă poveste a sportului românesc și mondial! E ziua perfecțiunii, e ziua în care Nadia, gimnasta antrenată de Marta și Bela Karoly, a schimbat istoria unei discipline și a câștigat inimile unei planete.

Povestea ei merge mai departe... . După 47 de ani de la primul 10 olimpic ea inspiră, motivează și aduce bucurie. La Onești, locul în care s-a născut și s-a antrenat Nadia, 18 iulie a fost declarată ziua orașului!

Pe 18 iulie 1976, la JO Montreal, în sala Forum, Nadia Comaneci a devenit prima gimnastă din istoria jocurilor care a primit nota 10.00 . De 7 ori i-a fost acordată nota maximă la Montreal. Ea este prima gimnastă care a luat aur olimpic pentru România. Zbor. Perfecțiune. Zâmbet și uimire. 1.00. O românca a scris istoria unui sport cu inocența unui copil de 14 ani. Momentul Montreal 1976, într-o seara de 18 iulie, a schimbat lumea gimnasticii.

Sportul este despre oameni, emoții și mândrie! Team Romania duce povestea mai departe!”, scrie Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Pe contul de Instagram, Nadia Comăneci omagiază 47 de ani de la Jocurile Olimpice în sala de gimnastică din SUA, dansând pe melodia pe care a executat rutina care i-a adus o altă notă de 10, în proba de la sol.

”Zeița de la Montreal”

La Jocurile Olimpice din Canada, Nadia Comăneci a obținut titlul olimpic absolut, cucerind 3 medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), una de bronz (sol) şi argint cu echipa. Grație acestor performanțe, gimnasta a fost numită ”Zeița de la Montreal”.

Nadia Comăneci a câştigat 5 medalii olimpice de aur, 2 de aceeaşi valoare la Campionatele Mondiale (CM) şi alte 9 medalii de aur la Campionatele Europene (CE). Numărul total al medaliilor câştigate de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice, CM şi CE se ridică la 25, din care, 16 de aur. Este considerată una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi printre cele mai mari gimnaste ale lumii.

Nadia Comăneci trăiește în SUA

Nadia Comăneci s-a retras din activitatea competiţională la 6 mai 1984, când a avut loc, la Palatul Sporturilor din Bucureşti, gala de adio a gimnastei.

Cu câteva săptămâni înainte de Revoluţia din 1989, în luna noiembrie, a plecat clandestin din România şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. În prezent, locuieşte în Norman, Oklahoma, SUA. La 26 aprilie 1996, s-a căsătorit cu Bart Conner, gimnast american, dublu campion olimpic, ceremonia având loc la Bucureşti. La 3 iunie 2006, Nadia Comăneci a devenit mamă, dând naştere unui băiat, Dylan Paul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE