Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Munca, mai eficientă prin robotizare. Peste 60% din companii folosesc roboți

Companiile adoptă în viteză roboți care eficientizează munca. Multe afaceri au supraviețuit pandemiei datorită tehnologiei moderne pe care au implementat-o rapid, ca automatizarea serviciilor sau utilizarea datelor prin inteligența artificială.

Un studiu Deloitte cu 4.000 de respondenți arată că 60% dintre companiile participante folosesc chatboți, acei asistenți virtuali care răspund la întrebările clienților. 37% dintre companii prevăd o colaborare mai intensă cu dezvoltatorii și furnizorii de aplicații mobile în următorii doi ani. Iar 30% dintre ele sunt pregătite să gestioneze munca mixtă, care nu mai are la bază personal exclusiv uman. Nevoia urgentă de tehnologizare a apărut în pandemie.

„În punctul în care s-au închis magazinele fizice logistica a explodat, problema fiind volumul de comenzi pe care nu puteau să-l proceseze la timp. Industria a trebuit să adopte tehnologie multă peste noapte, să creeze echipe care să o gestioneze și a avut un salt uriaș în viitor. A crescut în doi ani cât în 20”, a explicat Oana Dănescu, co-fondator Botsandus.

Roboții, departe de a pune stăpânire pe piața muncii

Oana Dănescu, specialist în servicii de robotizare pentru companii, consideră că roboții sunt departe de a pune stăpânire pe piața muncii. În schimb au capacitatea să preia sarcinile dificile de pe umerii multor angajați.

„Un lucru principal unde poate ajuta tehnologia, AI sau automatizare,e preluarea de taskuri. Faci mai mult în mai puțin timp și salvezi bugete. Dacă volumul de muncă va fi constant sau va crește ambele vor fi pozitive.Dacă volumul automat va crește repede și mult nu mai poți cere oamenii să preia taskuri, prin digitalizare se pregătesc pentru viitor. Dacă începi un business acum ar fi prostesc să nu aduci tehnologie în companie fiind accesinilă, asta te va pregăti pentru viitor”, a precizat a explicat Oana Dănescu, co-fondator Botsandus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE