Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul partid condus de Inteligența Artificială, gata de alegeri

Un partid condus de o inteligenţă artificială vrea să se prezinte la alegerile parlamentare din Danemarca. Se numește „Partidul Sintetic” și a obţinut, până astăzi, doar patru semnături, potrivit unei numărători oficiale. Nașterea formațiunii bazate pe un software pune în discuție, din nou, etica privind inteligența artificială.

Cine e tras la răspundere?

Adina Magda Florea, decan al facultății de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică: „Există mai multe probleme legate de încrederea în soluțiile de IA. În primul rând, o soluție ar trebui să fie robustă tehnic și sigură. O astfel de solutie e atât de bună pe cât de bine a fost concepută de creatori. Dar daca o solutie de IA sau un robot face o eroare, o eroare gravă, care în anumite situații poate periclita chiar viața unor oameni, se pune problema eticii: cine e de vină? Robotul, cel care a proiectat robotul sau cel care a proiectat alrgortimul folosit pe robotul care a facut eroare?”

Într-o lume în care inteligența artificială își face tot mai des simțită prezența în viețile noastre, vine o întrebare. Vom ajunge conduși de roboți?

Adina Magda Florea, decan al facultății de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica: „Eu cred că, cel puțin într-un orizont de timp de nivelul zecilor de ani, nu vom ajunge să fim conduși de roboți cu tehnologia actuală sau cu cele care se vor dezvolta.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE