Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, prezentată joi. Când vor fi dezbaterea și votul

Moțiunea de cenzură depusă de parlamentarii AUR împotriva Guvernului Bolojan va fi prezentată joi în plen, de la ora 10:00. Dezbaterea și votul vor avea loc luni, 14 iulie.

Deputaţii şi senatorii AUR au depus, miercuri, la Parlament, o moţiune de cenzură după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan şi-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. Moţiunea are titlul „Au ruinat ţara şi acum îi obligă pe români să achite nota de plată - afară cu Guvernul ipocrit" și a fost semnată de parlamentari S.O.S. România, POT şi neafiliaţi

Mihai Enache, liderul grupului deputaților AUR a spus că Opoziția nu are totuși destule voturi pentru ca moțiunea să fie și adoptată.

Ce este o moțiune de cenzură

Moțiunea de cenzură este instrumentul prin care Parlamentul României poate retrage mandatul acordat Guvernului României. Există două situații în care parlamentarii pot recurge la această măsură:

  • când aceștia vor să retragă mandatul Guvernului din proprie inițiativă;
  • în termen de trei zile de la angajarea răspunderii de către Guvern asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Pentru a putea declanșa moțiunea de cenzură, parlamentarii trebuie să respecte câțiva pași. În primul rând, moțiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, apoi trebuie comunicată Guvernului la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. La dezbatere, ambele părți vor lua cuvântul. Astfel, deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatori va prezenta moțiunea de cenzură, apoi premierul (sau membrului Guvernului care îl reprezintă, dacă premierul nu poate participa) va prezenta poziția Guvernului.

La dezbatere vor putea lua cuvântul și alți senatori și deputați, în ordinea în care s-au înscris.

Urmează votul moțiunii de cenzură. Votul este secret cu bile.

Preşedintele şedinţei comune anunţă rezultatul votului, consemnat în procesul-verbal încheiat în acest scop.

  1. Dacă moțiunea de cenzură pică: Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
  2. Dacă moțiunea trece: Încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis. În acest caz, Parlamentul României va comunica președintelui decizia, iar șeful statului va trebui să desemneze un nou premier, conform atribuțiilor sale constituționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE