Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moștenirea lăsată de Firea și Budăi. Noul ministru al Muncii trebuie să ducă la capăt legile salarizării și pensiilor

Este un weekend agitat în interiorul Partidului Social Democrat, după demisiile miniștrilor Marius Budăi și Gabriela Firea.

Liderii social-democrați trebuie să decidă cel târziu luni cine va prelua cele două portofolii. Atât Ministerul Muncii, cât și Ministerul Familiei, au proiecte importante în derulare, care riscă să fie amânate.

În timp ce vocile din opoziție au cerut desfințarea Ministerul Familiei după demisia Gabrielei Firea, PSD-ul ia în calcul o eventuală comasare cu un alt minister.

În aceste zile ar trebui prezentate variantele de grile din noua lege a salarizării. Conform informațiilor Euronews draftul ar fi gata, însă Guvernul are nevoie de un ministru al Muncii care să își asume proiectul. Potrivit calendarului aprobat în Coaliție, legea salarizării ar trebui depusă în Parlament pe 1 septembrie și promulgată cel târziu la finalul anului.

Ce proiecte trebuie duse la capăt de viitorii miniștri

Noul ministru al Muncii va trebui să ducă la capăt și noua lege a pensiilor, un alt jalon prevăzut în PNRR. În ceea ce privește ministerul Familiei, senatorul PSD Florian Bodog susține că acesta ar putea fi comasat.

Dacă Ministerul Familiei va rămâne în continuare în picioare, noul ministru care va veni în locul Gabrielei Firea va trebui să ducă la capăt un pachet legislativ care ar trebui să încurajeze creșterea natalității și susținerea familiilor tinere din România.

Opoziția cere acum și demisia primarului din Voluntari, Florentin Pandele. Și premierul Marcel Ciolacu a transmis că primarii implicați în scandalul azielor groazei ar trebui să își asume responsabilitatea.

Profesorul Alfred Bulai spune că statul ar trebui să demareze o anchetă de amploare după scandalul privind azilele groazei.

”Nu e un accident ca la Colectiv. Domne, na, s-a întâmplat. Nu! E ceva care persistă de mult timp. Ăștia care monitorizează, analizează, culeg informații, ce au făcut? Aș fi vrut să văd un gen de anchetă. Nu va fi nicio anchetă. Vor plăti cei doi, între ghilimele, că nu mor de foame Budăi și Firea”, a spus Alfred Bulai.

Până la noi decizii, vicepremierul Marian Neacșu și ministrul Digitalizării Bogdan Ivan au fost numiți interimari pentru portofoliile de la Muncă și Familie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE