Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Moody's reconfirmă ratingul suveran al României. Boloș: Guvernul actual a luat măsurile necesare şi corecte

Publicat de: Euronews

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, susține că agenţia de rating Moody's a reconfirmat faptul că Guvernul actual a luat măsurile necesare şi corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente.

"Vedem că cele mai respectate agenţii de rating din lume reconfirmă stabilitatea economică a României. După Fitch şi S&P, Moody's vine cu o nouă confirmare a faptului că Guvernul actual a luat măsurile necesare şi corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente, precum şi pentru asigurarea unor finanţe publice sustenabile.

Angajamentul nostru pentru buna guvernare şi reformele economice a condus la această perspectivă din partea agenţiilor de rating. Este un anunţ care contribuie la menţinerea unui climat economic favorabil, la reducerea costurilor de finanţare şi la promovarea investiţiilor în ţara noastră. Cu toate acestea, este important de subliniat că, în ciuda acestei veşti pozitive, mai avem foarte mult de muncă.

Nevoia de a continua reformele şi măsurile care asigură consolidarea fiscal-bugetară rămân priorităţile Ministerului Finanţelor, pentru a promova dezvoltarea economică durabilă şi a securiza investiţiile din fonduri europene", a declarat ministrul Marcel Boloş.

Care e raportul agenției de rating Moody's

Agenţia de rating Moody's a reconfirmat în data de 3 noiembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung şi P-3 pentru datoria pe termen scurt, precum şi perspectiva stabilă.

Confirmarea ratingurilor reflectă, în opinia agenţiei, perspectivele robuste de creştere pe termen mediu ale României, susţinute de fondurile alocate de Uniunea Europeană şi fluxurile de investiţii străine directe.

În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2% în anul 2023, respectiv de 3,2% în 2024 şi 3,5% în 2025 în linie cu potenţialul de creştere al economiei, perspectivele favorabile fiind susţinute de niveluri ridicate de investiţii străine directe şi de alocări de fonduri în cadrul programelor Uniunii Europene.

De asemenea, agenţia apreciază că tendinţa de creştere rapidă a productivităţii muncii va continua, pe măsură ce România va reduce ecartul faţă de economiile europene mai avansate, iar reformele şi investiţiile din PNRR şi din alte instrumente vor începe să aibă un impact asupra potenţialului de creştere al economiei.

Agenţia mai precizează că, deşi nivelul datoriei publice este la un nivel confortabil, există riscul deteriorării treptate în condiţiile materializării unor deficite bugetare ridicate şi a creşterii costurilor de finanţare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE