Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Muncii, nouă declarație despre vârsta de pensionare: ”Nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață”

Publicat de: Mirabela Vasile

”Vârsta de pensionare nu va crește în România”, este declarația făcută de ministrul Muncii, pentru Alba24. Simona Bucura-Oprescu susține că aceasta este condiționată de creșterea speranței de viață, iar „probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero”.

”Există îngrijorare în România legată de creșterea vârstei de pensionare. Cum se va face acest lucru în viitor și cum va fi corelată cu creșterea speranței de viață? Concret cine calculează acest indicator?” este întrebarea adresată Simonei Bucura-Oprescu.

Vârsta de pensionare crește doar pentru femei

”În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare. Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește. Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese. A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare.

Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni”, susține ministrul Muncii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE