Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul german de Externe: „Republica Moldova nu este singură”. Aurescu: „Nu avem luxul să pierdem timp preţios”

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a dat asigurări, vineri, la Bucureşti, că Republica Moldova „nu este singură" şi a anunţat un grant suplimentar pentru această ţară, în valoare de până la 77 de milioane de euro.

Prezentă în deschiderea evenimentului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precizase inițial că „este important să ştim că nu suntem singuri, că putem să contăm pe dumneavoastră. Moldova este o ţară mică, iar magnitudinea evenimentelor îi depăşeşte capacităţile de a face faţă”, potrivit Agerpres.

La rândul său, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat că nu există „luxul" de a pierde timp preţios şi a subliniat importanţa oferirii de granturi directe către țara vecină, în situația în care războiul din Ucraina a schimbat lumea într-un mod „dramatic”.

Declarațiile celor trei vin în contextul în care Annalena Baerbock și Bogdan Aurescu participă vineri la Conferinţa ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o iniţiativă Germania - Franţa - România, alături de secretarul de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, Chrysoula Zacharopoulou.

Baerbock a reamintit că Platforma a fost inaugurată la Berlin, la inițiativa Germaniei, în urmă cu trei luni, şi a menţionat statutul actual al Republicii Moldova de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă”

Potrivit ministrului Aurescu, „lumea s-a schimbat dramatic de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, conflict despre care „nu știm”, în prezent, cât timp va mai dura. 

„Războiul trimite unde de şoc mult mai departe de graniţele Ucrainei [...]. Acestea sunt deosebit de severe pentru Republica Moldova - un stat vulnerabil şi expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului", a declarat Bogdan Aurescu, care a amintit că şi înainte de război Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică. 

„Bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă", a continuat el.

Următoarea conferință, la Paris

Oficialul francez Chrysoula Zacharopoulou a afirmat că „suntem aici (la conferință, n.red) pentru că avem nevoie de susţinere internaţională pentru această ţară”.

În același timp, Zacharopoulou a anunţat că următoarea întâlnire a acestei platforme va fi organizată la Paris, până la finalul anului.

Ministrul de externe german Annalena Baerbock va avea ulterior întrevederi atât cu omologul Bogdan Aurescu, cât și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. Detalii și agenda completă, disponibile aici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE