Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Economiei, despre investițiile în industria bateriilor: „Vom avea o mega-fabrică”

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat, în cadrul unei dezbateri, că în România vor exista investiții în fabrici de baterii. Un astfel de proiect urmează să fie finalizat, în timp ce altele sunt în „discuții”, potrivit Economica.net.

„Ceea ce pot să spun că facem în acest moment este următorul lucru: vom avea investiţii în industria bateriilor într-o mega-fabrică. Nu vă pot da aceste detalii şi trebuie să înţelegeţi acest lucru pentru că cei care vin din business ştiţi foarte bine - genul acesta de tranzacţii trebuie comunicat în momentul în care se realizează pentru că, altfel, îl punem în pericol. Da, vă putem spune că lucrăm la un proiect, e prea puţin spus că lucrăm, urmează să fie finalizat, dar discutăm şi de alte proiecte din industria bateriilor”, a precizat Florin Spătaru.

Oficialul a subliniat că industria auto are nevoie, printre altele, de baterii şi semiconductori.

Florin Spătaru a evitat să nominalizeze numele companiei care va deține fabrica și nici nu a dorit să dea detalii despre investiție, însă, săptămâna trecută, prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii executivi ai companiei germane Varta. 

Reprezentanții Varta i-au prezentat lui Ciucă „planurile companiei de dezvoltare în România”, prilej în care prim-ministrul a subliniat importanţa acordată de Guvern investiţiilor, în special în domenii cu nivel „înalt de tehnologizare”, potrivit Guvernului.

Varta este o companie germană care produce și comercializează baterii pentru automobile, pentru uz casnic, precum și micro baterii. În România, aceștia plănuiesc să investească „în jur de” un miliard de euro într-o fabrică de baterii pentru mașinile electrice, conform Economica.net. 

Compania deţine deja o fabrică de baterii la Braşov, denumită Varta Micro­battery, însă investiția acestora nu va fi singura din România în acest domeniu, asigură ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Avem un producător de baterii român care se găseşte lângă Bucureşti, i-am făcut o vizită. Pe lângă el, Primul Ministru a avut ieri (pe 9 iunie, n.red.) o întâlnire cu cei de la Varta care vor să vină să facă investiţie, în România, de baterii şi mai sunt şi alţii cu care am avut întâlnire”, a subliniat ministrul Energiei, citat de Hotnews.ro.

România, pe harta marilor producători de componente pentru baterii

Re-industrializarea României, prin atragerea „proactivă” de investiții în domeniile viitorului, precum energia verde, este una dintre intențiile Guvernului, prezentă în programul de guvernare. Printre acestea se pot număra și investițiile în fabricile de panouri solare, în rafinării de litium (metal esențial fabricării bateriilor), precum și în fabrici pentru componente de baterii.

„Sunt foarte bucuros că România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii”, afirma ministrul Energiei, Virgil Popescu, în luna martie, citat de Agerpres. Anterior, avusese loc semnarea unui memorandum pentru o investiție de 400 de milioane de euro într-o rafinărie de litium, RockTech Lithium, care se va construi, „cel mai probabil”, la Hunedoara, potrivit Hotnews.

Ulterior, la începutul lui iunie, Ministerul Econonimiei a semnat, împreună cu Ministrul Educației, un Memorandum pentru dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru recalificarea și perfecționarea a aproximativ 20.000 de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE