Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Florin Spătaru: Procesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat marți că procesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023, cu anumite condiţionări privind calitatea în ceea ce priveşte minele de grafit, relatează Agerpres.

"Ca să concluzionăm: ne propunem ca până la sfârşitul anului să finalizăm aprobarea acestor acte normative, urmând ca investiţiile efective să poată să fie realizate începând cu 2023. Pentru asta discutăm cu Comisia Europeană, pentru a găsi resursele necesare prin fonduri europene pentru retehnologizare", a afirmat Florin Spătaru, la conferinţa "România şi industriile de vârf: Cum putem folosi oportunitatea resetării accelerate a economiei europene".

Minele se redeschid cu anumite condiţionări privind calitatea grafitului

Ministrul a mai declarat că în ceea ce priveşte forţa de muncă, pe lângă personalul care a lucrat în acest sector, şi care în continuare este în activitate, este discutată crearea unor parteneriate într-o alianţă europeană privind exploatarea materiilor prime cu ajutorul cărora vor fi finanţate şi actualizatw curriculele de studii pentru universităţile de profil. Cu ajutorul unui astfel de demers va fi asigurată o forţă de muncă calificată care să poată să continue un astfel de proces

"În acest timp putem facem reactualizarea acestor curricule. Am făcut demersuri la Ministerul Educaţiei să discutăm pe subiectul competenţelor şi pe subiectul calificărilor pentru un astfel de segment. Este un proces care va începe în 2023", a adăugat Florin Spătaru, menţionând că "de 30 de ani de zile nu am făcut altceva decât să închidem nişte mine". Totodată, ministrul Economiei a precizat că la nivelul CE a fost revizuită politica industrială.

Redeschiderea minelor şi retehnologizarea lor este un proces de durată

"Au fost identificate 137 de materii prime critice de care Uniunea Europeană este dependentă, ţinând cont de obiectivele pe care şi le-a stabilit, în ceea ce priveşte mobilitatea şi decarbonizarea. România are o parte din aceste resurse, pe care noi le-am exploatat în anii anteriori şi după aceea am închis minele. Din raţiuni economice, nu comentez ce s-a întâmplat, pentru că nu s-a întâmplat doar în Romania lucrul acesta", a mai spus Florin Spătaru.

Potrivit acestuia, una dintre materii prime este magneziul, un element foarte important pentru producţia de aluminiu şi pentru industria automotive.

"În această zonă am demarat împreună cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale discuţii şi avem în consultare publică în acest moment normele de aplicare a legii minelor, pas esenţial pentru demararea acestor proiecte. De asemenea împreună cu Comisia Europeană am demarat discuţii pentru identificarea posibilităţilor de finanţare a unor astfel de proiecte, atât pentru zona de exploatare cât şi pentru zona de procesare pentru că nu exista suficient să exploatăm şi să trimitem în altă parte procesarea. Trebuie să creăm acest lanţ de valoare în Uniunea Europeană şi în România", a adăugat ministrul Economiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE