Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Educaţiei a pus în consultare publică noul ”Statut al elevului”: Alte reguli pentru absențe și exmatricularea din şcolile militare

Proiectul de ordin care modifică şi completează "Statutului elevului" a fost pus în dezbatere publică, miercuri, de Ministerul Educației.

Printre modificări se numără și faptul că elevii exmatriculaţi din unităţile de învăţământ postliceal din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru motive imputabile, se pot transfera, în anul şcolar următor, într-o altă unitate de învăţământ, cu respectarea prevederilor acestui act normativ, a regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a regulamentelor specifice.

De altfel, în document este prevăzută că exmatricularea cu drept de reînscriere în anul şcolar următor în aceeaşi unitate de învăţământ şi în acelaşi an de studiu se aplică elevilor din învăţământul postliceal pentru abateri grave, prevăzute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ sau apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral al unităţii de învăţământ.

Sancţiunea se comunică în scris elevului de către Ministerul Educaţiei şi se va consemna în catalogul clasei şi în registrul matricol.

Nota la purtare, scăzută la fiecare 20 de absențe nejustificate

O altă modificare se referă la faptul că pentru toţi elevii din învăţământul primar, la fiecare 20 de absenţe nejustificate pe an şcolar din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an şcolar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la "Foarte bine" la "Bine", "Suficient", "Insuficient".

"Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial şi liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an şcolar din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an şcolar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct", mai prevede proiectul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE