Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Educației a anunțat măsuri pentru limitarea riscului seismic în școli

Ministerul Educației a solicitat o situație clară a clădirilor școlilor care sunt expuse riscului seismic și a anunțat mai multe măsuri.

La nivelul Ministerului Educației au fost dispuse mai multe măsuri privind limitarea riscului seismic în unitățile de învățământ.

Aceste măsuri vizează:

  • Transmiterea unei adrese către conducerea Ministerului Dezvoltării, prin care este solicitată o situație defalcată pe județe a clădirilor cu destinația unități de învățământ care sunt expuse riscului seismic și care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică. În acest context, a fost solicitată și o întrevedere pentru a discuta pașii concreți care trebuie parcurși în vederea consolidării unităților de învățământ.
  • Li s-a solicitat, tuturor inspectoratelor județene/al municipiului București, evidența planificării activităților de simulare pentru situații de urgență existente la nivelul fiecărei unități de învățământ din subordine. Potrivit Protocolului privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a copiilor, elevilor și studenților din învățământul național preuniversitar și superior, încheiat între Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne, fiecare instituție de învățământ are obligația de a organiza, conform unei planificări realizate la începutul anului școlar, exerciții practice de simulare privind modul de comportare și de acțiune în cazul producerii unei situații de urgență.
  • Ministerul Educației a trimis, din nou, inspectoratelor județene Protocolul privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a copiilor, elevilor și studenților din învățământul național preuniversitar și superior. În baza acestui protocol, conducerea inspectoratelor școlare are obligația de a analiza modul de organizare a acestor activități de simulare pentru situații de urgență în unitățile de învățământ.
  • Inspectoratele școlare județene/al municipiului București au fost informate cu privire la faptul că trebuie să se asigure că toate unitățile din subordinea Ministerului Educației (CCD, Palatele Copiilor, Cluburile Elevilor, Cluburile Sportive Școlare) vor aplica prevederile Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Potrivit legii, conducătorii instituțiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2025, începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție. Expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție vor fi încheiate până la data de 1 iunie 2026.

Totodată, Ministerul Educației va dispune, în zilele următoare, următoarele măsuri:

  • Diseminare, către inspectoratele școlare județene, în vederea prelucrării și distribuirii în unitățile de învățământ, a surselor oficiale de informare (realizate de DSU, IGSU) cu privire la comportamentul în caz de cutremure și alte situații de urgență.
  • Crearea, pe site-ul Ministerului Educației, a unei secțiuni dedicate, care va cuprinde materialele informative diseminate prin inspectoratele școlare județene/al municipiului București cu privire la măsurile privind comportamentul și protecția în caz de cutremure. În aceeași secțiune, va fi introdusă și planificarea activităților de simulare pentru situații de urgență, transmisă de inspectoratele județene pentru unitățile de învățământ din subordine.

Măsurile anunțate de autorități după cutremurele din Gorj

Campania „Nu tremur la cutremur” va reveni în spațiul public, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. De asemenea, Raed Arafat a precizat că a fost reactualizată aplicația DSU, cu mai multe informații privind pregătirile dinainte, în timpul și după cutremur.

Șeful DSU a vorbit miercuri despre efectele cutremurului de 5,7 grade, produs marți în cinci județe din România.

„În urma cutremurului de ieri, un cutremur de 5,7 grade, noi am avut efecte în 22 de localități din cinci județe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea.

Toate efecte au fost efecte care nu au pus viața în pericol. Am avut doar două persoane cu leziuni minore care s-au aflat în zone care s-au rănit ușor. În rest, au fost mai mult atacuri de panică, dar nu leziuni din cauza cutremurului.

Clădirile care au suferit fisuri și căderi de structuri constructive sunt evaluate de experții în construcție pentru a stabili dacă este vreunul în pericol de a nu mai fi locuit. Până acum nu avem niciun bloc sau vreo clădire în care să ni se spună că nu se mai poate locui mai departe. Efectele au fost minore, numai că nu fost extinse în mai multe localități”, a declarat Raed Arafat, în cadrul ședinței de Guvern de miercuri.

Raed Arafat anunță relansarea campaniei „Nu tremur la cutremur”

Șeful DSU a explicat că autoritățile se concentrează acum pe măsuri de pregătire și de informare a populației.

„La nivelul situațiilor de urgență, avem concentrarea pe partea de pregătire. Din punct de vedere al populației, am desfășurat mai multe campanii de informare a populației, cea mai recentă campania „Nu tremur la cutremur”

O campanie care urmează pe 30 de posturi de televiziune începând de ziua de luni și va merge o perioadă mai lungă cu toate clipurile care le conține pentru informarea populației asupra modului de reacție”, a precizat Raed Arafat.

Platforma „Fii pregătit” conține sfaturi utile pentru populație

„S-a adăugat pe partea de pregătire a populației, partea de platforma „Fii pregătit””.

Urmează să venim cu propunerea pe care am discutat-o prin CNSU prin care accesul la această platformă să fie asigurat pe fiecare site public al unei instituții centrale, județene sau locale.

Platforma „Fii pregătit” are toate ghidurile pentru populație despre ce să facă înainte, în timpul și după, la cutremur, la inundații și în alte situații.

Pe lângă asta a fost reactualizată aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență care include așa ceva și a fost relansată acum 20 de zile.

Această aplicație este descărcată de mai mulți oameni care primesc informații.

Recomandarea noastră către populație este să le vadă și să le consulte înainte de cutremur și nu în timpul cutremurului, ca să știe cum să se pregătească”, a mai precizat Raed Arafat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE