Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de oameni au ieșit în stradă la Budapesta, protestând față de legea ce elimină statutul de funcționar public al profesorilor

Mii de profesori maghiari au manifestat din nou la Budapesta, în fața clădirii Parlamentului. Aceștia au protestat față de o nouă legislație care va elimina statutul de funcționar public al profesorilor și va crește semnificativ volumul de muncă al acestora.

Profesorii anunță că vor demisia

Criticii numesc actul normativ "Legea răzbunării" și o văd ca pe o pedeapsă aplicată profesorilor pentru manifestațiile împotriva guvernului Orban, din ultimul an. La protest au fost invitați membri ai partidelor parlamentare și au luat cuvântul mai mulți reprezentanți ai societății civile, precum și ai sindicatelor din învățământ.

”Cu siguranță nu aș începe acum (meseria n.r.). Am studiat timp de șase ani și îmi iubesc profesia, dar cu siguranță nu mi-aș dori să fiu profesor în aceste condiții,” a spus Barbara Novák, profesoară de literatură.

Aproape cinci mii de profesori au anunțat deja că își vor da demisia dacă legea va intra în vigoare.

”Profesorul de limba italiană din școala mea a plecat și nu au găsit un înlocuitor,” a spus Eszter Simon, profesoară.

Ungaria se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice, în condițiile în care puțini tineri se angajează în acest domeniu, iar aproximativ jumătate dintre profesori au peste 50 de ani. Spre nemulțumirea dascălilor, guvernul lui Viktor Orbán a declarat că proiectul de lege urmărește să contribuie la îmbunătățirea calității educației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE