Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mihai Chirica, plasat sub control judiciar. Primarul Iașiului e cercetat pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a fost plasat de procurorii DIICOT sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Edilul a fost audiat într-un dosar în care mai mulți angajați ai Primăriei Iași sunt cercetați în legătură cu autorizarea unor construcții.

Chirica a fost audiat miercuri aproape patru ore la sediul DIICOT, după ce a dat explicații alte opt ore la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi.

„A fost extins cazul din 2020 al domnului Zamoşteanu (un om de afaceri din Iaşi - n.r). Bineînţeles, tot pe probleme legate de urbanism, acelaşi blestem care urmăreşte de multă vreme situaţia din Iaşi.

Mi s-a adus calitatea de suspect şi după aceea cea de inculpat în acest dosar. Va trebui să interacţionez mai puţin cu Direcţia de Urbanism şi cei care acţionează în zonă. În rest, îmi voi exercita (funcţia - n.r) şi ne vom vedea mâine la birou", a declarat primarul Mihai Chirica, după ce a fost audiat la DIICOT, potrivit Agerpres.

Mihai Chirica, după ce a fost plasat sub control judiciar. „Există o oarecare dezamăgire”

Primarul municipiului Iași a afirmat în cele 60 de zile, cât timp se află sub control judiciar, își va delega atribuțiile. De asemenea, Mihai Chirica a anunțat că va contesta în instanță decizia procurorilor de a-l plasa sub control judiciar.

„Există o oarecare dezamăgire, din perspectiva aceasta, pentru că nu e tocmai aşa cum se vorbeşte. Asta se va demonstra mai departe în instanţă. E oboseală şi puţin cam mult stres pentru această situaţie", a mai menționat edilul Iașiului.

Mihai Chirica este cercetat pentru opt înscrisuri referitoare la urbanism, şapte fapte de abuz în serviciu şi unul de uzurpare, a explicat avocatul acestuia.

Acuzațiile DIICOT Iași în dosarul în care este cercetat Mihai Chirica

Procurorii DIICOT Iaşi şi poliţiştii BCCO Iaşi, Suceava, Vaslui şi Botoşani, împreună cu luptători din cadrul SAS Iaşi au efectuat, miercuri, 24 de percheziţii într-un dosar care vizează mai multe infracţiuni, printre care abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei. În urma descinderilor, 30 de persoane au fost conduse la audieri, notează sursa citată.

„Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism", se arată într-un comunicat DIICOT.

Perchezițiile au avut loc într-un dosar care vizează săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Printre persoanele audiate până în acest moment se numără primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, care acum este şef Serviciu Relaţii Comunitare şi Politici Publice, mai mulţi angajaţi de la Serviciul Juridic, Direcţia de Urbanism, precum şi secretarul Consiliului Local, Denisa Ionaşcu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE