Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul din Danemarca, Mette Frederiksen, agresată pe stradă, în centrul capitalei Copenhaga

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a fost atacată pe o stradă din centrul capitalei Copenhaga, în piața Kultorvet, vineri seară. Ea a fost lovită de un bărbat, însă "nu a căzut din picioare", după cum spun doi martori oculari, pentru publicația BT, citată de postul TV2.

Agresiunea asupra liderul social democrat din Danemarca a avut loc în jurul orei locale 18:00, când ea urma să se întâlnească cu o prietenă într-o cafenea, conform cotidianului Ekstrabladet.

08/06/2024 , 13:28

Premierului Danemarcei s-a ales cu o entorsa cervicală după atacul de vineri seară

Mette Frederiksen a suferit o entorsă cervicală ușoară, a precizat cabinetul premierului, citat de Reuters. Ea a fost transportată la spital iemdiat după incident. Ca urmare a celor întâmplate, toate evenimentele oficiale la care Mette Frederiksen urma să participe sâmbătă au fost anulate.

Agresorul a fost identificat, iar presa daneză spune că are 39 de ani și că va fi audiat la Tribunalul Municipal din Copenhaga.

Mette Frederiksen, premierul din Danemarca, agresată pe stradă

"Un bărbat a venit din direcţia opusă şi a împins-o puternic în umăr, iar ea s-a clătinat în lateral. A fost împinsă cu putere", a spus unul dintre martori, care a precizat că premierul danez a intrat apoi într-o cafenea pentru a-și reveni.

Agresorul a fost descris de cei doi martori drept înalt și slab. El a fost prins la scurt timp, iar poliția a confirmat. Mette Frederiksen a fost apoi însoțită de forțele de ordine.

"O persoană a fost arestată în acest caz şi este supusă anchetei. Pentru moment, nu avem alte comentarii sau observaţii", se arată într-un comunicat scurt al poliției din Coopenhaga, postat pe rețelele de socialziare.

"Prim-ministrul Mette Frederiksen a fost agresat vineri seara, la Kultorvet, în Copenhaga, de către un bărbat care a fost ulterior arestat. Prim-ministrul este în stare de șoc, din cauza incidentului", a fost comunicatul imediat al biroul prim-ministrului.

După acest incident, au apărut multe reacții chiar și în lumea politică. Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis și el un mesaj.

"Violenţa nu îşi are locul în societăţile noastre. Suntem solidari cu tine, dragă Mette, şi cu poporul danez", a postat Ciolacu.

"Mette este, în mod evident, șocată de atac. Trebuie să vă spun că ne zguduie pe noi toți cei apropiați de ea", a spus ministrul danez al Mediului, Magnus Heunicke.

A reacționat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "M-a șocat profund vestea că ați fost agresată în seara aceasta. Condamn acest act disprețuitor care contravine a tot ceea ce credem și pentru care luptăm în Europa. Vă doresc putere și curaj. Știu că aveți nevoie de ambele."

"Vești tulburătoare despre atacul împotriva prim-ministrului Danemarcei Mette Frederiksen, la Copenhaga, în această seară. Violența este complet inacceptabilă într-o societate democratică", a postat președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs.

"Sper din tot sufletul că este bine. Un atac asupra unui lider ales democratic este și un atac la adresa democrației noastre. În seara aceasta, gândurile mele și ale familiei sunt alături de ea", a postat premierul Suediei, Ulf Kristersson.

Incidentul vine în contextul în care au apărut unele acte de violență asupra unor lideri politici, în ultima vreme, în statele din Europa. Ultimul a fost pe 15 mai, când premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat de patru ori, de la mică dinstanță, dar a supraviețuit.

În urmă cu câteva zile, un politician al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania a fost înjunghiat în Mannheim, în sud-vestul țării.

Frederiksen este prim-ministrul Danemarcei din 2019, atunci când a devenit cel mai tânăr premier al acestei țări, la 41 de ani, și a rămas în funcție și după alegerile din 2022. Ea este o figură dominantă pe scena politică daneză și și-a făcut o reputație prin abilitatea pe care o are în construirea de alianțe, în ciuda diviziunilor politice. Despre Mette Frederiksen s-a spus că ar fi posibil viitor candidat pentru postul de președinte al Consiliului European.

La începutul anilor 2000, Mette Frederiksen a denunţat politica de migraţie a Danemarcei drept una dintre "cele mai dure din Europa". Dar, la fel ca majoritatea liderilor politici din ţară, ea şi-a schimbat discursul între timp, iar guvernul ei a pledat în favoarea unei politici "zero refugiaţi".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE