Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regele Danemarcei Frederik al X-lea a urcat pe tron. Zeci de mii de oameni s-au adunat la marele eveniment

Regele Danemarcei Frederik al X-lea a urcat duminică pe tron, succedându-i mamei sale, regina Margareta a II-a.

14/01/2024 , 16:28

Frederik al X-lea, noul rege al Danemarcei

Regele Danemarcei Frederik al X-lea a urcat duminică pe tron, succedându-i mamei sale, regina Margareta a II-a, care a abdicat oficial după 52 de ani de monarhie, anunță Reuters.

Mulțimi de oameni s-au adunat în Capitală pentru a fi martori la rescrierea unei noi istorii.

Margareta, în vârstă de 83 de ani, a anunțat în ajunul Anului Nou că plănuiește să devină primul monarh danez, din aproape 900 de ani, care renunță voluntar la tron.

Succesiunea a fost oficializată în momentul în care Majestatea Sa a semnat declarația de abdicare în timpul unei ședințe a Consiliului de Stat în parlament. Danemarca, una dintre cele mai vechi monarhii din lume, nu are încoronare.

La întâlnire, au participat reprezentanți ai guvernului, regele Frederik și mama sa, soția sa născută în Australia, Mary, în vârstă de 51 de ani, care acum este regină, și fiul lor cel mai mare, Christian, în vârstă de 18 ani, care este noul moștenitor la tron.

La aproximativ o oră după semnare, premierul Mette Frederiksen urma să proclame noul rege pe balconul parlamentului, iar Frederik va ține un scurt discurs.

Zeci de mii de oameni din toată Danemarca s-au adunat în Capitală pentru a asista la eveniment.

VEZI GALERIA
8 imagini

Cine este Frederik, noul rege al Danemarcei

El urcă pe tron după ce mama sa, Regina Margareta a II-a, și-a anunțat abdicarea. Adolescent rebel și atlet desăvârșit, Frederik este recunoscut pentru stilul nonconformist, dar îi lipsește talentul oratoric. Marea lui provocare va fi reformarea celei mai vechi monarhii din Europa, care se bucură încă de o mare popularitate.

Regina Margareta a II-a A Danemarciei, în vârstă de 83 de ani, a șocat opinia publică în ajunul Anului Nou, când și-a anunțat abdicarea. Un gest fără precedent în aproape 900 de ani de istorie a celei mai vechi monarhii din Europa. Decizia sa a fost pusă pe seama problemelor de sănătate. Margareta a II-a a fost supusă unor intervenții chirurgicale, anul trecut.

Fiul său cel mare, Frederik, preia astfel tronul la 55 de ani. Frederik a fost un adolescent rebel. A studiat la Copenhaga și în Franța. De altfel, vorbește fluent limbile franceză, engleză și germană, are experiență diplomatică și pregătire militară.

El a servit în marina daneză, unde era poreclit Pingo. Un atlet convins, Frederik este o figură extrem de populară, cunoscut pentru stilul nonconformist de a vorbi cu oamenii.

Soția sa, Mary, este de origine din Australia. În vârstă de 51 de ani, ea va deveni Regina Danemarcei. Împreună au patru copii.

Thomas Larsen, expert în problemele regalității: "Desigur, monarhia trebuie să se schimbe, pentru că, dacă nu se reformează, cred că există marele risc de a deveni irelevantă, din perspectiva publicului."

Cum se va desfășura încoronarea

Spre deosebire de Regatul Unit al Marii Britanii, nu va exista o ceremoniei fastuoasă de încoronarea a regelui Frederik al X-lea. Premierul Mette Frederiksen îl va proclama rege în fața națiunii, la balconul Palatului Regal Christiansborg.

Chiar dacă nu va fi o ceremonie oficială grandioasă, danezii se vor putea bucura de un veritabil specatcol, cu cele mai impresionante focuri de artificii în Parcul Tivoli din capitală.

Experții spun că noul rege are un profil total diferit față de mama sa, dar amândoi sunt populari.

Lars Hovbakke Sorenesen, expert Casa Regală: ”Unul dintre punctele forte ale Reginei Margareta consta în faptul că era un foarte bun orator, el nu este la fel de bun. Vom avea un monarh diferit, însă unul la fel de popular, pentru că sondajele de opinie arată că cei doi, Regina Margareta și regele Frederik, beneficiază de exact același sprijin popular.”

Danezii cred că predarea de ștafetă este binevenită:

"Cred că este grozav. Adică este bine să nu aștepți până mori (ca să abidici n.r.). Regina merită câțiva ani să se relaxeze, iar el merită să preia rolul de rege."

"Cred că oamenilor o să le placă. Va fi un rege destul de relaxat, în comparație cu actualul monarh."

Monarhia continuă să fie extrem de populară în Danemarca. Regele este șeful statului și simbolul națiunii, însă deciziile politice sunt luate de guvern și Parlament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE