Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În ultima zi din 2023, regina Danemarcei a anunțat că abdică, în direct la TV

Regina Danemarcei, Margarethe a II-a, a anunțat că abdică, în direct la televizor. Abdicarea propriu-zisă va avea loc pe 14 ianuarie, când se vor împlini 52 de ani de la înscăunarea sa, care a avut loc după moartea tatălui ei, regele Frederik al IX-lea, în 1972.

Regina Danemarcei a anunțat că abdică

"Peste 14 zile, voi împlini 52 de ani de când sunt regină a Danemarcei. O perioadă atât de lungă nu trece fără urmări pentru nicio fiinţă, nici măcar pentru mine. Timpul te uzează, iar zilele proaste devin tot mai frecvente. Nu mai poţi depăşi aceleaşi lucruri pe care le puteai depăşi cândva. Am decis că acum este momentul potrivit. Pe 14 ianuarie 2024, la 52 de ani după ce i-am succedat iubitului meu tată, voi renunţa la funcţia de regină a Danemarcei. Voi preda tronul fiului meu, prinţul moştenitor Frederik. Sper că noul cuplu regal va fi primit cu aceeaşi încredere şi afecţiune pe care le-am primit și eu", a spus regina Danemarcei, în timpul discursului său din ultima zi a anului 2023. Ea a obișnuit să țină un astfel de discurs în ultima zi din fiecare an.

Spre deosebire de tradiția regală britanică, nu va avea loc nicio ceremonie oficială de încoronare pentru prințul moștenitor Frederik, care are 55 de ani. Va fi doar un anunț al Palatului Regal.

Confruntându-se cu provocări similare ale societății moderne ca și alte familii regale din Europa, familia regală daneză a decis să își reducă numărul de membri ai familiei. Acest aspect a dus la o ruptură anul trecut, după ce copiii fratelui mai mic al prințului moștenitor Frederik au fost deposedați de titlurile regale.

Margarethe, în vârstă de 83 de ani, este cel mai longeviv monarh din istoria Danemarcei. Ea este văduvă din 2018. În februarie 2023, ea a suferit o operație complexă la spate și nu a mai fost capabilă să apară în public până în aprilie.

Margarethe, care este verișoară îndepărtată cu Elizabeth a II-a a Marii Britanii (decedată anul trecut), este recunoscută pentru contribuția sa la modernizarea monarhiei daneze. Ea este ultima regină din Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE