Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caniculă în România. Meteorolog ANM: ”Este posibil ca zilele acestea să depășim recordurile istorice”

E cod roșu de caniculă în șase județe din vestul României. Joi și vineri se vor înregistra temperaturi maxime extreme. În Arad, Bihor și Satu Mare, valorile vor ajunge la 39 de grade Celsius, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor atinge 37 de grade Celsius.

”În această perioadă, temperaturile care se vor înregistra astăzi și mâine vor fi apropiate sau chiar le vor depăși și pe cele mai ridicate care s-au înregistrat vreodată aici. Practic, la final de lună am putea depăși recordurile istorice. S-a mai întâmplat în ultimii 50 de ani să se înregistreze astfel de temperaturi, dar destul de rar. Vorbim de doar trei valuri de căldură care au afectat această zonă, în această perioadă. E un val de căldură atipic, dar este atipic pentru că este acum, aceste temperaturi au fost înregistrate de-a lungul timpului în luna august.”, a spus Robert Manta, meteorolog ANM, pentru Euronews România.

Meteorologul a spus că aceste temperaturi se vor înregistra până pe 1 iulie, însă valul de căldură va continua și în weekend.

”Caniculă în toată țara. Într-adevăr este cod galben în sudul și estul țării cod portocaliu în nordul Moldovei, Transilvania și în Banat, iar mai multe județe pe care le-ați menționat sunt sub cod roșu de temperaturi ridicate extreme pentru că sunt apropiate de cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în aceste zone. 

Până pe 1 iulie vom avea aceste temperaturi foarte foarte ridicate, însă valul de căldură va continua și în weekend, vorbim de temperaturi de aproape, 35 de grade și în weekend, dar și la începutul săptămânii viitoare vor fi temperaturi de 35 și chiar poate ușor peste 35 de grade. Este o ușoară răcorire în weekend dacă îi putem spune așa de la 39 de grade,  la 34-35 și bineînțeles pentru weekend pentru cei care și-au făcut planuri vorbim și de instabilitate  atmosferică și asta înseamnă că vor fi din cand în cand după-amiază ploi de vară cu tunete și fulgere care pentru 15-20 de minute ar putea deveni ceva mai intense și pot pune probleme în special prin vânt și ploi torențiale.”, a adăugat specialistul ANM.



ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE