Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mesaje contradictorii de la București, la Viena. Purtător de cuvânt al Ministerului austriac de Interne, pentru Euronews: Nu există negocieri privind aderarea la Schengen

Oficialii austrieci contrazic guvernul României. Într-un răspuns pentru Euronews România, purtătorul de cuvânt al Ministerului austriac de Interne anunță că nu există negocieri privind aderarea propriu-zisă a României la Schengen.

Christoph Reiser, purtătorul de cuvânt al Ministerului austriac de Interne, pentru Euronews România: Nu există negocieri privind aderarea la Schengen

Purtătorul de cuvânt al Ministerului austriac de Interne a anunțat la Euronews că nu există negocieri privind aderarea propriu-zisă a României la Schengen.

Reacția vine în contradicție cu declarațiile politicienilor de la București, care au spus că vor dispărea controalele frontierelor aeriene și maritime din martie 2024.

Christoph Reiser, purtătorul de cuvânt al Ministerului austriac de Interne, a menționat nu există negocieri privind aderarea la Spațiul Schengen și, prin urmare, nu există o dată pentru punerea în practică.

Mesajul vine în contradicție cu anunțul Ministerul Afacerilor Interne, din 23 decembrie, publicat și de premierul Marcel Ciolacu, conform căruia a ajuns la un acord politic cu ministerele de Interne din Austria și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024. Tot ei au adăugat că negocierile pentru aderarea terestră vor continua și anul viitor.

Ciolacu: „Vom continua eforturile pentru aderarea în integralitate la Spațiul Schengen” / Politolog: „Nu există Schengen pe bucăți”

Dacian Cioloș, europarlamentar REPER: „Aceasta brambureală mi se pare inacceptabilă din partea unui premier al României. Avem în față un om care nu el negociază, negociază alții în numele Guvernului României, el face anunțul fără să știe exact despre ce vorbește. Asta cu aderarea cu aeroporturile și cu martim e, din punctul meu de vedere, praf în ochi. E normal că va fi o aderare pe etape, dar când anunți aderarea primei etape trebuie să stii exact care e a doua etapă”.

Vlad Botoș, europarlamentar USR: „Am vorbit și aseară cu colegii din Bulgaria, și astăzi, cu colegii din Austria, da, se negociază, însă nu este profesionistă abordarea domnului Ciolacu. Încă o dată, nu există Air Schengen, fie suntem parte a Spațiului Schengen, fie nu suntem parte a Spațiului Schengen. Nu este o victorie să intrăm doar cu aeroporturile și cu zona maritimă”.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Este vorba despre un acord politic intre ministerele de Interne din România, Bulgaria și Austria, acord care trebuie validat de COREPER și care ar putea fi considerat un pas în ceea ce privește acordurile Schengen, pentru că nu există Schengen pe bucăți. Noi nu avem o dată, iar austriecii nu ne vor da o dată pentru simplul motiv că au alegeri legislative anul viitor în toamnă”.

Marcel Ciolacu: „Vom continua eforturile și anul viitor pentru aderarea în integralitate la Spațiul Schengen și mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizabil”.

Explicația Austriei pentru deschiderea spațiului aerian este că „pasagerii din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei, la îmbarcare”.

De fiecare dată când decolează sau aterizează un avion se formează cozi imense în aeroport pentru ca polițistul de frontieră să poată verifica toate actele de identitate. Din momentul în care România va intra în Spațiul Schengen, nu vom mai avea nevoie de actul de identitate, ceea ce înseamnă că nu vom mai sta la coadă pentru verificare.

Austria condiționează în continuare aderarea României la Spațiul Schengen. Ministrul de Interne de la Viena spune că este nevoie de controale sporite la frontierele terestre ale României și Bulgariei. Austriecii mai cer ca solicitanţii de azil, în special din Afganistan şi Siria, să fie preluaţi de țara noastră și de autoritățile bulgare.

Reacții în lanț

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Am primit sprijin consistent și din partea Germaniei, și din partea SUA, dar mai ales din partea presedinției spaniole la consiliile europene și din partea Comisiei Europene. Vorbim în primul rând de o aprobare la nivelul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE - generic denumit COREPER - acest proces se întâmplă din ce înțeleg chiar acum, se face o consultare, statele membre pot veni cu perspectiva lor în orele sau zilele care urmează”.

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR: „Este praf în ochi. Adevărata miză este accesul Schengen pe cale terestră. Și, pentru asta, Ciucă, Ciolacu și Iohannis trebuiau să negocieze un calendar foarte clar de admitere a României. Schengen pe care terestră văd că au abandonat. Ne vând o înfrângere ca pe o victorie”.

Eugen Tomac: „Temerea pe care o ridic este legată de nevoia de a avea un calendar foarte clar asumat în ceea ce privește intrarea terestră în Spațiul Schengen”.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Intrarea pe cale terestră devine, în opinia mea, ireversibilă, vom vedea cât va dura acest proces. Sunt și alte țări care au trecut prin aceleași etape, Austria, de exemplu, și Italia, și Grecia au intrat pe cale aeriană și apoi terestră”.

Europarlamentarii așteaptă clarificări asupra concesiilor făcute de România pentru a obține sprijinul Austriei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE