Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mercedes investește în energia eoliană. Măsura aplicată de producătorul de automobile de lux, în plină criză

Constructorul german de automobile Mercedes-Benz Group AG a decis să investească în proiecte de parcuri de centrale eoliene, pentru a-și putea desfășura activitatea fără întrerupere, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică.

Producătorul de automobile de lux a încheiat un acord cu o companie energetică pentru a avea acces la energia produsă la un parc de centrale eoliene amplasat în Marea Baltică, începând din 2027. De asemenea, Mercedes a anunțat, în luna septembrie, că vrea să construiască o fermă eoliană la circuitul său de teste din orașul Papenburg, situat în nordul Germaniei, relatează publicația Bloomberg, citată de Agerpres.

„Numai aceste două proiecte vor acoperi, pe termen mediu şi lung, aproximativ 40% din nevoile noastre de electricitate”, a declarat directorul general de la Mercedes, Ola Kallenius, într-un interviu pentru Bloomberg Television.

Cum este afectată industria auto de criza energiei din Europa

Producția realizată de constructorii de automobile din Europa ar putea scădea cu peste un milion de unități pe trimestru, de la sfârșitul acestui an și până la finele lui 2023, din cauza costurilor mari la energie care vor afecta lanțurile de aprovizionare, arată un studiu al agenției de evaluare S&P Global Mobility.

Mai mult, Mercedes a început să facă stocuri de componente pe care le produce folosind gaze naturale, pentru a continua producția timp de câteva săptămâni, în cazul în care Germania va introduce o raționalizare a consumului de gaze în lunile următoare.

În condițiile în care Europa a decis să sprijine Ucraina, Rusia a redus drastic livrările de gaze către continentul european în luna septembrie. Din acest motiv, Germania, principala economie europeană, a început să-și umple mai repede depozitele de gaze și caută surse alternative de aprovizionare, înainte de venirea iernii.

„Mi-aş dori să cred că vom trece peste această criză energetică în următorii doi-trei ani. Dacă te uiţi la unele dintre aceste proiecte eoliene pe care le-am menţionat, dacă priveşti numai la costurile de producţie, de un eurocent per kilowat-oră, aceasta este una din cea mai ieftină energie pe care o poţi găsi în întreaga lume. Sunt foarte optimist cu privire la aceasta pe termen mediu şi lung", a spus directorul general de la Mercedes, conform sursei citate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE