Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicii de la maternitatea din Botoșani susțin că sunt agresați de rudele Alexandrei: "Devin violenţi, sunt ameninţări"

Pe 18 august, Alexandra Ivanov a murit la maternitatea din Botoșani, după ce a fost neglijată de medici, în ciuda faptului că a acuzat dureri cumplite și sângerări. La o lună distanță, medicii se plâng că sunt agresați de rudele tinerei de 25 de ani. Mai multe cadre medicale s-au întâlnit cu prefectul din Botoșani Sorin Cornilă, pentru o analiză a activității secției de obstetrică și ginecologie, iar acestea au acuzat un comportament agresiv al aparținătorilor Alexandrei.

Medicii de la maternitatea din Botoșani susțin că sunt agresați de rudele Alexandrei

"Am purtat o discuţie cu o parte dintre domnii şi doamnele doctor de la maternitatea Botoşani şi cu doamna manager a Spitalului Judeţean, despre situaţia care s-a creat acolo ca urmare a decesului Alexandrei Ivanov. Am încercat să vedem cum putem regla o parte dintre problemele care au apărut între timp.

Sunt situaţii în care pacienţii sau aparţinătorii devin violenţi, iar personalul medical primeşte ameninţări în timpul programului de gardă. Mi-au solicitat să-i sprijin, pentru că se simt ameninţaţi, sunt stigmatizaţi. Eu i-am asigurat de sprijinul meu şi i-am asigurat că am încredere în personalul medical din Botoşani. Sunt convins că avem medici profesionişti, dedicaţi, cu empatie şi care-şi onorează profesia. Cred că, dacă în cazul Alexandrei a fost o culpă medicală sau altfel de probleme, adevărul va ieşi la suprafaţă şi justiţia funcţionează", a declarat prefectul Sorin Cornilă, potrivit Radio Iași.

Alexandra Ivanov era însărcinată în luna a treia atunci când a ajuns la spital. Ea a fost lăsată între șapte și nouă ore fără asistență medicală, deși a cerut, în mod sistematic, ajutor. Inițial, ea a fost supusă unor analize sumare și i s-a făcut o perfuzie, după care a fost ignorată de medici pe parcursul nopții. Dimineața, ea a decedat la secția de terapie intensivă.

Raport preliminar: Gravida a fost tratată cu ser fiziologic și medicament, apoi ignorată timp de 7 ore

Alexandra era însărcinată cu al patrulea copil. Diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară".

Inspectorii sanitari au stabilit că "de la ora 00:45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07:35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire".

A urmat o anchetă declanșată imediat dupoă acea tragedie. Timp de mai bine de o săptămână, în fața maternității au existat proteste, iar cabinetul medicului care ar fi trebuit să se ocupe de pacientă a fost vandalizat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE