Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meciul Sepsi – FCU Craiova se rejoacă. Motivația: pedeapsa este doar pentru rasism, nu și pentru xenofobie

Meciul Sepsi-FCU Craiova, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe, la finalul lunii ianuarie, se va rejuca. Este decizia comisiei de recurs a Federației Române de Fotbal, care a constatat că regulamentele pedepsesc doar rasismul, nu și xenofobia.

Avocații Craiovei au invocat un articol bizar din regulament, în care pedeapsa cu întreruperea jocului și pierderea cu 3-0 poate fi dictată doar pentru rasism, dar nu și pentru xenofobie. O diferențiere pe care comisia a invocat-o pentru a decide rejucarea meciului.

Cu toate acestea, legile europene, adoptate de un an și în noul cod penal din România, asimilează rasismul și xenofobia în aceeași categorie de fapte pedepsite. Și le pedepsește cu amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Prin vocea directorului general Attila Hadnagy, cei de la Clubul Sepsi Sfântu Gheorghe s-au declarat nemulțumiți de decizie și au spus că o vor ataca la ultima instanță posibilă, cea internațională, de la TAS.

Dan Idița, avocatul celor de la Craiova, susține că decizia este una corectă.

„Comisia a reținut că arbitrul Chivulete a greșit când a oprit definitiv meciul dintre Sepsi OSK și FCU Craiova, ca urmare a unor scandări cu caracter xenofob. Astfel, a aplicat greșit prevederile FRF, care nu prevăd posibilitatea opririi definitive a unui meci de fotbal în cazul unor scandări cu caracter xenofob, ci doar în cazul unor scandări cu caracter rasist”.

La solicitarea Euronews, Federația Română de Fotbal a transmis că „organismele jurisdicționale ale FRF sunt independente în luarea deciziilor și că Federația Română de Fotbal nu poate aprecia interpretarea comisiei până la motivarea deciziei.”

Meciul Sepsi – FCU Craiova se va rejuca joi, pe 16 martie, de la ora 21.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE