Investițiile în spitale se lovesc de birocrație și se realizează lent, a recunoscut ministrul Sănătății, Alexandru Rafila la redeschiderea secției ATI renovate a maternității Polizu.
Lucrare care nu s-a făcut din banii statului, ci din banii societății civile.
Asta în condițiile în care România este pe locul al doilea în UE la mortalitate infantilă, iar medicii trag un semnal de alarmă privind dotările spitalelor din România.
Echipamentele prea vechi sau care lipsesc cu totul din multe materinăți reprezintă una dintre cauzele principale pentru gradul ridicat al mortalității infantile, spun experții. 50% dintre decese au loc chiar în prima lună de viață a unui nou-născut.
”Lipsesc foarte multe, de la incubatoare, ventilatoare, mese radiante, lipsesc foarte multe dotări. Știu că s-au cumpărat foarte multe incubatoare care nu sunt folosite, din păcate. O altă cauză a mortalității infantile este și lipsa de educație a viitoarelor mame, care fie că stau departe de o maternitate, fie că nu sunt informate, nu merg la doctor, nu știu că au o sarcină cu probleme, nasc prematur, nasc pe acasă sau în localități foarte îndepărtate”, a declarat Amalia Năstase, ambasador Salvați Copiii pentru scăderea mortalității infantile.
Dotările spitalelor și educația fac diferența în țările care au redus semnificativ mortalitatea infantilă, cum sunt cele din nordul Europei.
Medicul primar Mihaela Conci lucrează de aproape 20 de ani la maternitatea Polizu. Ea a fost cea care a rugat-o pe Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii, să ajute cu renovarea secției, veche din 1954.
Investiția a fost de 3,6 milioane de lei și lucrările s-au realizat în aproape un an de zile, bani donați de fundația Salvați Copiii și de un lanț de hipermaketuri. Ministrul Sănătății recunoaște problemele de mobilizare ale statului când vine vorba de investiții de acest fel.
”Viteza cu care se realizează aceste lucrări în parteneriat cu ong-uri este benefică și nu are nevoie de procedurile birocratice foarte lungi pe care, din păcate, achizițiile publice le presupun. Să nu credeți că MS nu este interesat și nu investește direct în aceste unități, investim aproape 50 de milioane de lei aici la IOMC în trei proiecte importante. Dar, cu toate că ele au început deja de un an și ceva, investiția se desfășoară lent tocmai cauzat de aceste proceduri, asta e legea, trebuie să o respectăm cu toții când vorbim de fonduri publice”, a declarat Alexandru Rafila.
Maternitatea Polizu alături de maternitatea Giulești sunt cele mai mari din București, cu peste 70 de paturi, fiecare la secția de neonatologie.
Din cauza lipsei investițiilor în spitalele mai mici din teritoriu, multe dintre cazurile grave ajung la spitalele mari din București și nu de puține ori, medicii se confruntă cu o lipsă de paturi sau de incubatoare.