Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturiile celor care au supraviețuit cutremurului din Maroc: "Am simțit o zguduitură uriașă ca și cum ar fi fost ziua judecății de apoi"

Pământul s-a zguduit cu o forță pe care puțini o simțiseră vreodată. Când cutremurul s-a terminat, vineri târziu, orașul sculptat în Munții Atlas era devastat, cu zeci de case dărâmate și ziduri reduse la ruine. În curând, echipele au început să asculte strigătele disperate ale oamenilor prinși printre ruine în Moulay Brahim, potrivit Associated Press.

Casele nu sunt construite să reziste unui asemenea seism

Un sat cu mai puțin de 3.000 de locuitori, Moulay Brahim atrăgea turiști și pasionați de activități în aer liber cu priveliștile sale uimitoare și apropierea de Marrakech. Străzile debordau de hoteluri mici și cafenele cu vedere spre defileuri și văi verzi.

După cutremurul cu magnitudinea de 6,8 care a ucis peste 2.000 de persoane în tot Marocul, satul a fost cuprins de un peisaj sumbru. Oamenii din comunitatea rurală săracă, aflată la aproximativ 45 de kilometri nord-est de epicentrul cutremurului, locuiesc în case din cărămidă de lut și blocuri de zgură. Multe dintre acestea s-au dărâmat în timpul seismului sau au suferit pagube uriașe, ele nefiind sigure pentru a fi locuite.

"Am simțit o zguduitură uriașă ca și cum ar fi fost ziua judecății de apoi", a declarat rezidentul Ayoub Toudite. "Zece secunde și totul a dispărut".

Alții, precum studentul Abdelfattah El Akari, în vârstă de 19 ani, au spus că seismul s-a simțit mult mai mult timp, părând să dureze mai mult de un minut. "Pământul s-a mișcat și casele s-au crăpat", a spus el.

A urmat haosul și teroarea, în timp ce sătenii speriați căutau siguranță pe străzi. Când s-au întors în cartierele lor, unii au folosit mâinile goale pentru a îndepărta molozul și au început să scoată cadavrele, unul după altul. Oamenii s-au adunat și au plâns în fața unui centru de sănătate al comunității, în timp ce se scurgeau veștile despre alte decese.

Un cort va fi adăpost pentru cei rămași fără case

Majoritatea deceselor, cel puțin 2.012 până sâmbătă seara, au avut loc în Marrakech și în cinci provincii din apropierea epicentrului, iar alte cel puțin 2.059 de persoane au fost rănite, dintre care 1.404 în stare critică, a anunțat Ministerul de Interne.

Bărbații au îngenuncheat pe covoare și s-au rugat pentru cei morți în timpul unei scurte înmormântări înainte de a transporta decedații la un cimitir de pe deal. Conform obiceiului islamic, înmormântarea trebuie să aibă loc rapid după moarte.

Sătenii au ridicat un cort în piață, folosit în mod tradițional pentru ocazii vesele, precum nunțile. În zilele următoare, spațiul va avea un rol mult mai sumbru, ca adăpost pentru cei care nu mai au case.

Toudite și alți săteni au făcut apel la ajutor. "Oamenii suferă foarte mult aici. Avem mare nevoie de ambulanțe. Vă rugăm să ne trimiteți ambulanțe la Moulay Brahim. Problema este urgentă", a implorat Toudite sâmbătă. "Vă rugăm să ne salvați".

Orașul are nevoie, de asemenea, de alimente și corturi pentru oamenii care nu au unde să meargă decât pe străzi, a spus el. Cea mai mare parte a economiei orașului depinde de agricultură și turism.

Hassan Ait Belhaj, care deține mai multe proprietăți de închiriat în Moulay Brahim, a declarat că clădirile nu au fost proiectate pentru cutremure atât de violente și s-a întrebat cât timp va dura recuperarea zonei.

Armata marocană a desfășurat avioane, elicoptere și drone. Serviciile de urgență au mobilizat eforturile de ajutorare în zonele cele mai afectate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE