Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie își schimbă abordarea față de China. Premierul britanic: „Epoca de aur” s-a încheiat

Publicat de: Euronews

„Epoca de aur” în relațiile dintre Marea Britanie și China s-a încheiat, iar Londra își va revedea felul în care se raportează față de Beijing. Declarația a fost făcută de către premierul britanic Rishi Sunak în timpul primului său discurs major privind politica externă.

 Protestul din Shangai

Premierul britanic spune despre China că reprezintă o „provocare sistemică” pentru „valorile și interesele” Regatului Unit. Rishi Sunak a condamnat Beijingul după ce un jurnalist BBC ar fi fost bătut în timpul protestelor anti-resticții din orașul Shanghai.

„În loc să asculte protestele poporului său, Guvernul chinez a ales să ia măsuri de reprimare, inclusiv prin agresarea unui jurnalist BBC. Mass-media și parlamentarii noștri  trebuie să poată să scoată la lumină aceste probleme fără a fi sancționați, inclusiv să denunțe abuzurile din Xinjiang, dar și restrângerea libertății în Hong Kong,” a declarat Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Chinei a spus că angajatul BBC nu s-ar fi identificat ca jurnalist. Poliția a intervenit puternic în Shanghai pentru a împiedica un protest. Mai mulți oameni au fost reținuți. În ultimele zile, în China au loc demonstrații anti-restricții. Protestele au început după ce mai mulți oameni au murit, săptămâna trecută, în timpul unui incendiu care a cuprins un bloc de locuințe supus măsurilor stricte de izolare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE