Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică din Marea Britanie. Oamenii se confruntă cu creșteri majore de prețuri

Marea Britanie se confruntă cu o criză energetică fără precedent. În absența unor măsuri politice imediate, este preconizat ca fiecare gospodărie să ajungă să cheltuiască aproximativ 4.200 de lire sterline pe an pentru energie.

Cei doi candidați la șefia guvernului, Rishi Sunak și Liz Truss oferă viziuni diferite cu privire la criza de energie. În tot acest timp, liderul opoziției, Sir Keir Starmer anunță un program de relansare a economiei văzut din perspectiva Partidului Laburist.

În timp ce Boris Johnson, premierul britanic aflat la sfârșit de mandat, se bucură de vacanța în Grecia, candidații la succesiune, Liz Truss și Rishi Sunak, se luptă pentru a găsi o soluție în vederea combaterii crizei nivelului de trai în Regatul Unit, în special a creșterii costurilor energiei.

Este așteptat un alt anunț cu privire la ridicarea plafonului reglementat de Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Marea Britanie, la sfârșitul acestei luni, și apoi o altă ridicare a acestui plafon programată pentru luna noiembrie. Un lucru pe care autoritatea de reglementare din Marea Britanie îl preconizează este că, până în ianuarie, o gospodărie medie ar putea ajunge să cheltuiască 4.200 de lire sterline pe an pentru energie.

Oamenii cer soluții

Acum, activiștii pentru combaterea sărăciei, grupurile de oameni de afaceri, foști prim-miniștri precum Gordon Brown afirmă că acest lucru ar afecta grav gospodăriile britanice și că trebuie să se ia măsuri. Dar Boris Johnson nu este dispus să facă nimic în această privință în ultimele sale săptămâni ca premier, pentru că nu vrea să elaboreze niciun fel de politică, din moment ce succesorul său va veni la șefia Guvernului la începutul lunii septembrie.

Rishi Sunak și Liz Truss au idei complet diferite

Liz Truss spune că reducerea impozitelor îi va ajuta pe oameni, în timp ce Rishi Sunak vrea să scoată mai mulți bani din Trezorerie și să-i dea direct oamenilor ca să-i ajute.

Dar această măsură a fost criticată pe motiv că nu este destul de eficientă pentru a le veni în ajutor celor care au nevoie de sprijin. Între timp, liderul laburist, Sir Keir Starmer, încearcă să profite de această situație. El a anunțat un plan care ar introduce retroactiv un impozit pe profiturile companiilor din domeniul energiei, cu începere din ianuarie anul acesta, pentru a încerca să-i ajute pe oameni, dacă laburiștii ar ajunge la putere.

Dar toată lumea este de acord că această iarnă va fi una foarte dificilă pentru Marea Britanie. Iar dacă aceasta va fi una foarte rece, atunci situația ar putea fi cu atât mai dificilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE