Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie, acuzații privind cazarea migranților. O bacterie periculoasă, descoperită pe o barjă unde britanicii cazau solicitanți de azil

O bacterie periculoasă numită Legionella, care poate afecta grav plămânii, a fost descoperită pe o barjă cu migranți, ancorată de puțin timp într-un port din Marea Britanie. De altfel, guvernul britanic a decis ca solicitanții de azil să fie cazați pe vase în porturi, din cauza cheltuielilor mari făcute pentru cazarea lor în hoteluri. Organizațiile pentru drepturile omului spun, însă, că adăpostirea solicitanţilor de azil pe nave este un gest incredibil de crud.

Este vorba despre barja Bibby Stockholm, ancorată în portul britanic Portland, la bordul căreia în sistemul cu alimentare cu apă a fost descoperită bacteria Legionella, ce poate provoca „Boala legionarilor”, o infecție pulmonară pe care autoritățile medicale o descriu ca fiind rară, dar „foarte gravă”.

În aceste condiții, solicitanții de azil aflați la bordul ambarcațiunii problematice au fost mutați pe o alta.

Organizațiile pentru drepturile omului au reacționat imediat la acest incident.

Louise Calvey, specialist în politică de azil și refugiați: „Nu sunt surprinsă de ceea ce s-a întâmplat, dar sunt surprinsă că s-a întâmplat atât de repede. Nu înțeleg de ce nu a fost testată apa înainte ca oamenii să fi fost mutați pe barjă. Este de neiertat!”.

Până acum, niciunul dintre migranți nu a ieșit pozitiv la testele pentru boala produsă de bacteria Legionella. Însă, perioada de incubație este de peste două săptămâni. 

Louise Calvey, specialist în politică de azil și refugiați: „Șederea migranților pe barjă, propusă de Ministerul de Interne, este undeva între 6-9 luni. Este o perioadă îngrozitor de lungă”.

După găsirea bacteriei, Guvernul britanic a anunțat că permisiunea acordată migranților de a părăsi nava a fost o măsură de precauţie, însă Partidul Laburist, de opoziţie, a numit-o parte a unui întreg șir de catastrofe.

Migranții din Africa sosesc în Marea Britanie pe mare prin Canalul Mânecii, iar tragediile scufundării ambarcațiunilor nesigure cu care pleacă par că nu se mai opresc. În ultimii 5 ani, peste 100.000 de migranţi au traversat ilegal și periculos Canalul Mânecii la bordul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE