Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mama acuzată că și-a ucis copiii și a stat 20 de ani în închisoare, salvată de oamenii de știință

Kathleen Folbigg a stat 20 de ani în închisoare, acuzată că și-ar fi ucis cei patru copii, însă niște oameni de știință spanioli au reușit să demonteze acuzațiile și au scos la iveală una dintre cele mai mari nedreptăți din istoria Australiei.

Femeia a fost etichetată drept "cea mai mare ucigașă în serie din Australia", după ce a primit o condamnare, în 2003, pentru că și-a omorât trei copii și altă condamnare pentru uciderea din culpă a celui de-al patrulea copil. Potrivit procurorilor, copiii săi, care aveau vârste cuprinse între 19 săptămâni și un an și jumătate, au fost omorâți prin sufocare. Ea a negat mereu aceste acuzații și a spus că decesele au survenit din cauze naturale.

Kathleen Folbigg a primit o grațiere, pe motiv de "îndoială rezonabilă", cea mai rapidă cale de a scăpa din închisoare, pentru moment. Însă cercetările ulterioare ar putea duce la disculparea sa completă.

Kathleen Folbigg a stat 20 de ani în închisoare pentru că și-ar fi ucis patru copii

Un grup de cercetători din Spania, condus de Carola García Vinuesa, a reușit să demonstreze că cei 4 copii au murit din cauze naturale. Vinuesa este unul dintre pionerii în domeniul secvențierii genomului uman.

"Teoria conform căreia ea și-ar fi omorât copiii nu are nicio dovadă. Singura dovadă era una circumstanțială, pentru că ea a fost cea care i-a găsit morți pe copii. Folbigg ne este recunoscătoare nu numai nouă, cercetătorilor, ci și avocaților ei, care au făcut aprope gratuit mare parte din muncă", a spus Carola García Vinuesa, citată de Euronews.com.

Primul dintre copiii care au murit a fost Caleb, în vârstă de doar 19 zile. Într-o seară, când s-a trezit pentru a merge la toaletă, Kathleen a observat că bebelușul nu mai respiră și și-ar fi dat seama că a murit. I-a spus repede soțului și ambii au încercat să-l resusciteze, însă nu au mai reușit să-l salveze, chiar dacă au chemat și ambulanța.

Al doilea copil care a murit a fost Patrick, care avea 8 luni la acea vreme. Ulterior au murit Sarah, în vârstă de 10 luni și Laura, care avea 18 luni. Pentru doi dintre aceștia, cauza ar fi fost moarte infantilă subită. Trauma a fost uriașă, iar pe fondul acestei tragedii, Kathleen și soțul ei au decis să divorțeze.

Cuvintele din jurnalul lui Kathleen Folbigg, dovada găsită de soț

Peste câțiva ani, fostul soț al lui Kathleen a găsit o agendă care îi aparținea acesteia și descoperirile făcute l-au alarmat. În agendă era scris că Sarah "a plecat cu puțin ajutor". Șocul a fost foarte mare, iar acesta a decis să predea agenda poliției.

La acel moment, un pediatru britanic, Roy Meadow, a analizat cazul și a concluzionat că, din moment ce o moarte infantilă poate fi considerată normală, două morți infantile sunt considerate ceva suspect, asta înseamnă că a treia e considerată crimă, dacă nu se poate dovedi contrariul. Însă teoriile sale au fost dezmințite, în mare parte, iar faptul că s-a pronunțat în acest fel a dus la excluderea sa din sistemul medical britanic pentru câțiva ani.

Însă un tribunal din Australia a condamnat-o pe Kathleen Folbigg. Nimeni nu crezuse varianta sa, dar cercetătoarea Carola Garcia Vinuesa a decis să o ajute, după ce a primit un telefon de la un fost student de-ai săi, David Wallace, care își făcuse lucrarea de disertație cu ea. Acesta a văzut la televizor cazul lui Folbigg.

"El a sunat mai mulți cercetători, dar aceștia nu păreau interesați. Am fost chiar surprinsă când am auzit despre caz. Doi dintre copiii lui Folbigg au fost foarte bolnavi înainte de a muri și acest aspect chiar m-a făcut să-mi pun întrebări referitoare la acest caz. Așa că i-am contactat pe avocații ei și le-am spus că ar merita să fie făcute cercetări genetice", a spus Vinuesa.

Până la 35% din cauzele morții subite au o explicație în factorii genetici. Astfel, Vinuesa a apelat la colegul ei, Todor Arsov și ei au decis să facă o listă cu genele care pot cauza moarte subită. Următorul pas a fost să se deplaseze împreună la închisoare și să ia secvențe din genomul ei.

Descoperirea făcută de Carola Vinuesa: copiii au murit din cauze genetice

"Am descoperit că exista o mutație în gene, care codifică substanța calmodulină și aceasta este una dintre cele mai cunoscute cauze ale morții subite la copii. I-am sunat pe avocații lui Kathleen și le-am spus că am decoperit această mutație. Doream să facem o investigație cardio-vasculară completă. Trebuia să obținem și secvențierea genomului tatălui și al copiilor", a declarat Vinuesa, conform Euronews.com.

Ulterior, în 2018, după ce s-a creat o petiție, s-a ridicat problema unor suspiciuni cu privire la probele prezentate la procesul lui Folbigg, în primele două cazuri. Astfel, s-a apelat la două echipe de imunologi specialiști pe genetică.

Echipa de cercetare a descoperit o mutație a genelor la două dintre fetițe, iar ceilalți doi copii avuseseră episoade severe de epilepsie și probleme respiratorii.

Următorul pas a fost ca echipa condusă de Carola Vinuesa să-l contacteze pe Peter Schwartz, unul dintre cei mai cunoscuți geneticieni din lume, care lucra la Milano. Acesta studiase un caz asemănător. Astfel, după ce au fost analizate informațiile, concluziile au fost că decesele păreau să aibă cauze similare.

Cum a fost convinsă instanța să o elibereze pe Kathleen Folbigg

Vinuesa s-a întrebat apoi de ce instanța a preferat supozițiile existente și acea notiță dintr-un jurnal, în loc să apeleze la specialiști.

"Acele notițe nu erau confesiuni, ci doar relevau că ea se simțea vinovată. La ultima înfățișare la procesul lui Folbigg, nouă experți, printre care criminaliști, psihiatri și lingviști, au analizat și au convenit că acestea au fost expresii folosite de o mamă îndurerată și că acestea nu dovedeau o recunoaștere a vinovăției sale", a precizat Vinuesa, care susține că s-a simțit frustrată atunci când instanța nu a înțeles argumentele științifice.

Pentru a reuși să fie mai convingătoare, Vinuesa a decis să facă publice descoperirile care au rezultat în urma cercetărilor sale și ale echipei ei și au cerut Academiei de științe din Australia să susțină cauza, din punct de vedere științific.

Ulterior, după ce căile legale s-au epuizat, echipa lui Vinuesa a făcut o petiție către guvernatorul din New South Wales și i-au cerut să intervină pentru grațierea lui Kathleen. Petiția a fost semnată de 90 de cercetători și experți medicali din toată lumea, iar printre ei se aflau și doi laureați cu Premiul Nobel.

Ulterior, această petiție a schimbat percepția și a avut chiar și menirea de a-i îmbunătăți viața în închisoare. Inclusiv colegele din închisoare și-au schimbat atitudinea față de ea și au ajutat-o.

Însă în mai 2022, guvernatorul din New South Wales a decis să nu o grațieze pe Kathleen Folbigg, dar a anunțat o revizuire a cazului. De această dată, a existat o mai mare susținere.

"Academia de Știință din Australia a obținut reprezentarea legală și a avut parte de o echipă de avocați care a reușit să îndrume spre cei mai buni experți din lume în fiecare domeniu. De asemenea, și asupra întrebărilor care trebuiau puse acestor experți. Am vrut să ne asigurăm că sistemul este echitabil și că poate evalua în mod transparent. Din punct de vedere științific, a fost o provocare. A fost un proces foarte greu, intens și uneori dureros", a precizat Vinuesa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE