Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Malta și Elveția au devenit membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Care sunt provocările cu care se vor confrunta

Cel mai mic stat membru al UE și statul neutru al Europei vor juca un rol important în evenimentele mondiale din următorii doi ani. Malta și Elveția își vor începe mandatul de membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

În afară de Franța și Regatul Unit, doi dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, Malta și Elveția vor reprezenta Europa de Vest și preiau mandatul într-un moment în care pe masa Consiliului se regăsesc teme globale de importanță majoră.

Sunt cele două state europene pregătite

Se ridică cele două state la înălțimea responsabilităților care le parvin - de a crea rețele, de a elabora strategii, de a se mobiliza și de a influența Consiliul pentru interesele Europei?

Elveția, în special, va trebui să se disocieze de neutralitatea sa tradițională și să ia unele decizii de impact în următorii ani.

Elvețienii - care au devenit membri ai ONU abia în 2002 - spun că cele patru priorități în cadrul Consiliului de Securitate sunt promovarea unei păci durabile, protejarea civililor, consolidarea eficienței Organizației și combaterea schimbărilor climatice.

"Consiliul de Securitate nu este parte a vreunui conflict în sensul legii neutralității. Mandatul său este de a menține pacea și securitatea la nivel mondial", arată Departamentului elvețian al Afacerilor Externe.

"Elveția poate continua să își exercite neutralitatea în cadrul Consiliului de Securitate în deplină măsură", mai precizează sursa citată.

Elveția, exponent al Europei Occidentale

Richard Gowan, director pentru afaceri ONU în cadrul think-tankului International Crisis Group din New York, spune că orice neliniște cu privire la neutralitatea Elveției este mai degrabă o chestiune ce ține de bucătăria internă elvețiană, pentru că a fost un subiect de discuție important în mass-media elvețiene în această săptămână, nu neapărat în afara granițelor, unde Elveția este percepută drept unul dintre principalii exponenți ai Europei Occidentale, cu competențe diplomatice specifice pe care le poate valorifica la masa negocierilor.

"Cred că atât Malta, cât și Elveția vor avea o responsabilitate mare în Consiliu. Există o așteptare ca cei doi membri aleși din Europa de Vest să gestioneze unele dosare complicate pe care alți membri ar prefera să le evite", mai explică Gowan.

Coreea de Nord și Iran pe agenda Consiliului

În acest caz, Elveția va trebui să prezideze comitetul de sancțiuni pentru Coreea de Nord, în timp ce Malta se va ocupa de activitatea diplomatică ce privește Iranul - o sarcină pe care și-au asumat-o și membrii anteriori ai UE în Consiliul de Securitate al ONU, respectiv Irlanda și Belgia.

Dosarul iranian ar putea deveni deosebit de delicat în acest an pentru elvețieni, având în vedere relația tot mai strânsă a Teheranului cu Rusia, în condițiile în care războiul din Ucraina trenează, iar Iranul trimite tot mai multe arme Moscovei.

"Irlanda și Norvegia au fost nevoite să muncească din greu pentru a ajunge la un consens în Consiliu în chestiuni precum ajutorul acordat Siriei și Afganistanului în ultimul an, în timp ce Rusia și Occidentul s-au certat din cauza Ucrainei", a mai declarat Richard Gowan pentru Euronews.

"Elvețienii și maltezii vor trebui să joace roluri de coordonare. Iar faptul că Japonia va prelua dosarul afgan ia o povară de pe umerii europenilor", a completat el.

Malta revine în Consiliul de Securitate

Cel mai mic stat membru al UE, Malta, revine pentru a doua oară în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU - singura dată când a mai fost membru a fost la începutul anilor 1980 -, dar se pare că nu se simte afectat de ceea ce o așteaptă.

"Malta recunoaște că obligația principală a tuturor membrilor Consiliului este de a lucra împreună pentru a promova pacea și securitatea internaționale și pentru a preveni conflictele, care sunt prea prezente în întreaga lume - în Ucraina și în alte părți", spune Rodrick Zerafa, oficial al Ministerului Afacerilor Externe și Europene din Malta.

Ce priorități are Malta

Țara mediteraneană dorește ca în timpul petrecut în Consiliu să se pună accentul pe combaterea exploatării copiilor în conflictele armate, pe promovarea alfabetizării și a drepturilor femeilor și pe o mai bună înțelegere a efectelor creșterii nivelului mării, care amenință o serie de state insulare mici din întreaga lume, inclusiv Malta.

"Credem că țările care au fost eficiente în Consiliu au reușit să convingă și să coopereze cu ceilalți membri ai Consiliului, inclusiv cu P5, și că dimensiunea statului are puțin de-a face cu modul în care este formulată o rezoluție sau cu modul în care sunt abordate anumite probleme", a mai declarat Zerafa pentru Euronews.

"În cele din urmă, suntem hotărâți să ne îndeplinim rolul, acela de a accentua viziunile comune și politica externă a UE acolo unde acest lucru este posibil", a mai adăugat el.

Richard Gowan, expert al Națiunilor Unite, spune că maltezii au o echipă bună la New York și că, dacă vor dori, se pot baza pe rapoartele și sfaturile diplomatice ale UE. Într-adevăr, Malta spune că a "crescut substanțial" numărul de diplomați care lucrează la New York și a investit în formare în ultimul an pentru a-i pregăti pe oficiali "pentru provocările cu care se vor confrunta".

Statele mici trimit cei mai buni diplomați la ONU

"A fi un stat insular de dimensiuni reduse la ONU are atât beneficii, dar prezintă și provocări. Malta poate mobiliza micile state insulare din Caraibe și din Pacific pentru a o sprijini în probleme precum implicațiile schimbărilor climatice asupra securității", spune Gowan.

"În ceea ce privește războiul din Ucraina, Malta se va alinia în mare măsură cu SUA, Marea Britanie și Franța în ceea ce privește poziționarea față de Rusia. Dar, probabil, va dori, de asemenea, să revitalizeze eforturile de pace ale ONU în Libia, aflate în derivă în ultimul an", a mai explicat acesta.

Gowan nu crede că dimensiunile mici ale Maltei sunt un dezavantaj în Consiliu. State precum Estonia sau Sfântul Vincențiu și Grenadinele s-au descurcat remarcabil în timpul mandatelor deținute în Consiliu.

"Statele mici tind să își trimită cei mai buni diplomați la New York pentru un mandat în Consiliu, iar ambasadorii lor sunt adesea destul de flexibili și creativi, deoarece nu trebuie să răspundă unei mașinării birocratice de amploare în țara de reședință", a conchis acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE