Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina cere un summit al păcii la final de februarie. Dmitro Kuleba spune că întrunirea ar trebui să fie găzduită de ONU

Ucraina își dorește ca un summit al păcii să fie organizat la sfârșitul lunii februarie. Atunci se împlinește un an de la începutul războiului.

Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, spune că întrunirea ar trebui să fie găzduită de Organizația Națiunilor Unite, iar secretarul general Antonio Guterres ar fi un mediator foarte bun. Întrebat dacă Rusia va fi invitată la întrunire, oficialul ucrainean a spus că, mai întâi, Moscova trebuie să fie urmărită penal pentru crime de război.

Kievul nu va face concesii teritoriale

La summitul păcii ar urma să fie discutate cele 10 condiții propuse de Ucraina pentru încheierea războiului. Kievul nu va face concesii teritoriale și cere garanții de securitate.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: „Obiectivul nostru este termenul de sfârșitul lunii februarie, când va începe al doilea an de război sau, cel puțin, așa se așteaptă. Toate războaiele se termină într-un mod diplomatic. Încheierea unui război este rezultatul acțiunilor de pe câmpul de luptă și al discuțiilor de la masa de negocieri. Rămâne de văzut care va fi echilibrul între victoriile obținute pe câmpul de luptă și victoriile de la masa de negocieri.”

„Rusia nu caută pacea”

În ultima sa declarație, Vladimir Putin a spus că Rusia este gata să negocieze. Mai mult, liderul de la Kremlin a acuzat Kievul că refuză orice dialog. Este o minciună, spune Dmitro Kuleba.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: „Formula de pace are două aspecte. Pe de o parte, nu va permite Rusiei să manipuleze cu acest subiect. Rușii spun frecvent că sunt pregătiți pentru negocieri. Este un neadevăr, pentru că ce face Rusia pe frontul din Ucraina arată contrariul. Rusia nu caută pacea.”

Kievul mai vrea ca Rusia să fie condamnată de un tribunal special pentru crime de război pe care le-a comis în Ucraina.

Între timp, Poliţia Naţională din Ucraina a anunțat că au fost adunate suficiente dovezi pentru ca peste o mie de soldați ruși să fie puși sub acuzare pentru crime de război. Militarii ar fi omorât civili lipsiți de apărare și pentru faptele lor, riscă închisoare pe viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE