Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte joi, pentru a discuta „situaţia din Orientul Mijlociu, în special problema palestiniană"

Consiliul de Securitate al ONU va dezbate joi „problema palestiniană”, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite, la o zi după un protest internaţional declanşat de vizita noului ministru israelian pentru securitatea naţională, Itamar Ben Gvir, pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, relatează AFP, citată de Agerpres.

ONU a informat într-un scurt comunicat de presă că cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate se vor reuni joi, la ora 15:00 (20:00 GMT) pentru a discuta „situaţia din Orientul Mijlociu, în special problema palestiniană".

În cadrul conferinţei sale zilnice de presă, Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, a reiterat ceea ce a spus adjunctul său marţi: „Antonio Guterres face apel la toate părţile să se abţină de la acţiuni care pot escalada tensiunile în şi în jurul Ierusalimului”.

Organizaţia Naţiunilor Unite, al cărei Consiliu de Securitate a adoptat deja mai multe rezoluţii privind conflictul israeliano-palestinian, a reafirmat marţi „importanţa menţinerii status quo-ului în locurile sfinte".

Al treilea loc sfânt al Islamului şi situl cel mai sacru al iudaismului sub numele Muntele Templului, Esplanada Moscheilor este situată în Oraşul Vechi din Ierusalim, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel, notează AFP.

În virtutea unui status quo istoric, nemusulmanii pot vizita situl la anumite ore, dar nu pot să se roage acolo. Însă, în ultimii ani, un număr crescând de israelieni, adeseori naţionalişti, se roagă acolo pe furiş, un gest denunţat drept o „provocare” de către palestinieni şi mai multe ţări din Orientul Mijlociu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE