Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Majorarea salariului minim încă se negociează. Sindicatele: „Actuala formă a majorării salariului minim creează anomalii”

Ministrul Muncii anunță că s-a înțeles cu sindicatele și patronatele să crească salariul minim brut pe economie la 3.000 de lei de la 1 ianuarie, iar 200 de lei din această majorare să fie neimpozitați. Sindicatele nu susțin, însă, această variantă și argumentează că soluția va produce o serie de anomalii. Spre exemplu, banii neimpozitați nu vor fi luați în considerare la pensie. Negocierile vor continua la începutul săptămânii viitoare.

Două ore și jumătate a durat ședinta Consiliului Tripartid pe seama salariului minim. La finalul ei, minsitrul Muncii, Marisu Budăi, a anunțat pe Facebook, că sindicatele şi patronatele au acceptat ca salariul minim brut să ajungă la 3.000 de lei, cu 200 lei netaxabili, de la 1 ianuarie 2023. Până acum doar patronatele confirmă informatia.

„Au rămas în discuții până lunea viitoare propunerile cu privire la sumele care pot fi plătite peste 3000 de lei și de acolo în sus vor fi sume deductibile. În momentul de față, din calulce cred că vor fi de 352 de lei, care ar fi practic bani ce pot ajunge direct în buzunarul angajaților”, a menționat Vasile Priceputu, vicepreședinte Consiliul Național al IMMM-urilor.

Sindicatele nu sunt de acord cu propunerea

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat însa pentru Euronews că sindicatele sunt în principiu de acord cu suma de 3000 de lei, dar nu și cu neimpozitarea celor 200 de lei. Potrivit, liderului sindical, varianta Guvernului ar crea multe anomalii.

„Noi am spus că în principiu suntem de acord cu 3000 de lei, dar nu suntem de acord cu propunerea legată de acei 200 de lei. Dacă vorbeam doar despre o reducere aplicată numai impozitului, evident nu mai era afectat nici fondul de pensie, nici fondul de sănătate și din acest punct de vedere era totul în regulă”, a declarat Bogdan Hossu.

„Dacă salariul minim va fi de 3000 de lei, toată grila de salarizare din companie va trebui să evolueze și asta va duce la creșterea masei salariale”, a explicat Cristian Pîrvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Salariul minim în construcții ar putea să crească

Un alt subiect discutat la Guvern a fost legat de salariul minim în construcții care este acum de 3000 de lei. Ministrul Muncii anunță că acesta va crește la 4000 de lei. În România, 1.300.000 de oameni sunt plătiți cu salariul minim pe economie, dar de majorarea acestuia vor beneficia aproximativ 2.200.000 de români.

Indiferent de ce creștere salariala va fi aplicată de la 1 ianuarie, România tot va rămâne pe ultimele locuri in Uniunea Europeană.

La noi, salariul minim este de 600 de euro, iar, dacă ne uităm la țări cu mari comuntăți de români, vedem valori cu mult mai mari. De la 1.166 de euro, în Spania, la 2080 de euro, în Germania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE