Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mâinile care modelează albul. Povestea Mariei Rădulescu, ipsosar de peste jumătate de secol

Câți își mai amintesc că există meseria de ipsosar? În București, într-un atelier plin cu sculpturi albe, doamna Maria Rădulescu lucrează cu ipsos, de 66 de ani. Are aceeași putere de muncă precum în vremurile tinereții.

”M-aș fi dus la Florența și mi-ar fi plăcut să-l iau pe David, de 70-80 centimetri, să fac și eu o formă după el. Un model îmi trebuie. Atât. După acela, eu fac forma, din cauciuc siliconic și torn în serie. Dar n-am posibilitate să mă dus să-l iau”, spune doamna Maria.

Are 86 de ani. Este ipsosar, o profesie pe cale de dispariție. Lucrează cu ipsos de peste jumătate de secol, într-un atelier mic, pe strada Griviței, în București. Mâinile îi sunt mereu albe, de la pulbere, o spune chiar dânsa. Din ele ies statui, busturi, ecorșeuri, capete de regine antice, de filosofi sau de domnițe renascentiste.

”Am muncit mult. N-a fost așa ușor. Timpul meu e aici, viața mea aici este. Cât oi trăi, stau aici”, mai spune ea.

Meseria a deprins-o când avea 20 de ani, de la unchiul său, care lucra, la acea vreme, la Palatul Regal, astăzi, Muzeul Național de Artă al României. Și-ar dori ca tinerii studenți la Arte din prezent să își dorească să învețe meseria de ipsosar. Pentru că este o profesie care îți oferă bucuria creației, dar și un venit sigur.

Soțul doamnei Maria a fost sculptor. Împreună au avut parte de o bucurie imensă când, în anul 1979, Neil Armstrong le-a trimis o scrisoare de mulțumire.

”Soțul meu a prins drag de el și după fotografia lui a făcut o medalie. După ce a fost gata, am împachetat-o și am trimis-o lui Neil Armstrong, iar el ne-a trimis scrisoare, că îi mulțumește soțului și că medalia este la muzeul lui din Ohio”, a explicat aceasta.

În vremuri în care să rămâi fidel unei meserii vine la pachet cu multe încercări ale vieții, doamna Maria pare venită dintr-o altă lume. Muncește zilnic, de când se știe, de dimineață până seara, în atelierul său alb. Modelând ipsosul, cu aceeași pasiune ca-n tinerețe, chiar și la vârsta senectuții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE