Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu: Rusia încearcă destabilizarea țării. Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul Moldovei

Publicat de: Vitalie Cojocari

Republica Moldova nu este în pericol acum pentru că războiul pornit de Rusia este dincolo de graniță, spune președintele țării, Maia Sandu. Într-un interviu acordat la Chișinău jurnaliștilor străini, șefa statului moldovean a vorbit despre numeroasele tentative de destabilizare a republicii și despre acțiunile Rusiei pe teritoriul național. Euronews România este singura televiziune română care a participat la acest interviu.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: ”Acum nu există niciun risc de invazie militară pentru Republica Moldova, grație Ucrainei care ține armata rusă departe de granițele noastre. Dar ne confruntăm cu tentative din partea Rusiei de destabilizare a țării noastre. Am vorbit despre aceste tentative, acum câteva luni. Din fericire instituțiile noastre au reușit să apere țara, iar noi devenim tot mai rezistenți. De mulți ani vedem că Rusia încearcă să ne șantajeze țara, folosind energia. Și vreau să vă spun că azi, pentru prima dată de la dobândirea independenței, Moldova, cu excepția regiunii Transnistria, nu consumă gaze rusești. Este o premieră. Înseamnă că ne diversificăm, că nu depindem de Rusia cum a fost cazul timp de trei decenii. Lucrăm, devenim mai rezistenți, dar desigur avem nevoie de sprijin. Propaganda este o mare problemă, iar aceasta ne-a afectat procesul democratic.”

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: ”Vrem să aflăm care va fi statutul Transnistriei după semnarea negocierilor sau după aderarea Republicii Moldova la UE.”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: ”Regiunea Transnistria beneficiază de regimul de liberă circulație, ca restul țării. Am văzut rezultate, am văzut rezultate pentru toată țara, pentru că astăzi două treimi din exporturile moldovenești merg spre țările UE, iar dacă vorbim despre regiunea Transnistria, jumătate din exporturile din această regiune merg către UE. Astăzi jumătate din cetățenii din regiunea Transnistria care lucrează în străinătate lucrează în țări ale UE. Este o schimbare semnificativă față de situația de acum 10 ani, când toate exporturile din acea regiune mergeau către Rusia, când toți cei care își căutau de muncă mergeau în Rusia. Cu cât va fi mai bună situația de pe malul drept, cu atât mai repede vom putea crește nivelul de viață, cu cât ne creștem mai mult nivelul de siguranță, cu atât va fi mai mare interesul de pe malul stâng al Nistrului de reunire a țării. Lucrăm în acest sens, suntem dedicați unei soluționări pașnice a chestiunii transnistrene. Cu cât ne apropiem mai mult de UE, cu atât vom vedea un interes mai mare din partea cetățenilor moldoveni de pe malul stâng pentru reunificare.”

Agenții de influență rusească în Moldova

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: ”Ați vorbit mai devreme despre propaganda rusească. Întrebarea mea: cine sunt încă agenți de influență rusească aici în Republica Moldova? Considerați că Biserica Ortodoxă este apropiată de Rusia. Adică această biserică, cea ortodoxă are orientare rusească? De asemenea, considerați că primarul din Chișinău are orientare rusească? Cine considerați că sunt agenți de influență rusească?”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: ”Nume exacte. Este clar că o parte din Biserică lucrează sau sprijină în mare măsură Rusia, din nefericire unii dintre ei sprijină chiar războiul. Totodată am văzut că Biserica și șeful Bisericii au spus că nu sprijină războiul. Deci Biserica reprezintă opinii diferite. Sunt oameni în politică, sunt oameni din afara politicii care lucrează în continuare pentru Rusia. Ne consolidăm instituțiile, ne reformăm serviciile de informații, elaborăm o nouă strategie de securitate pentru țară ca să fim siguri că statul nostru devine suficient de puternic că să nu permitem unor astfel de oameni să ne submineze statul și eforturile și interesul Republicii Moldova. Știți că pentru moment există un grup infracțional, corupt, care este condus de o persoană care a fost condamnată pentru fraudă în sectorul bancar și care se ascunde acum în Israel. El este reprezentantul principal al tentativelor rusești de destabilizare a țării. Instituțiile noastre documentează, strâng probe și sperăm să vedem mai multe rezultate ale acestei activități ca să ne ocupăm de cei care lucrează împotriva Republicii Moldova, care încearcă să ne submineze eforturile și care servesc intereselor rusești în țara noastră.”

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: ”Două întrebări scurte. Vrem să aflăm ce făcea la acel moment, în februarie când a început războiul, ce făcea președintele Republicii Moldova la acel moment când a început războiul din Ucraina. Știm că toți din Republica Moldova auzeau bombardamentele, poate le auzeați din casa dumneavoastră. Ce făceați la acel moment? A doua întrebare. Știți că Vladimir Putin este acuzat de Curtea Instituțională Penală. Dacă vine în Moldova, ar fi arestat?”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: ”Da. Republica Moldova este semnatar al acordului Curții Penale, iar Moldova va respecta decizia Curții. Când a început războiul, am aflat la 4 dimineața, la 5 dimineața am fost aici așteptându-i pe membri Consiliului Suprem de Securitate. Și puteam auzi bombele care cădeau. Inițial am crezut că sunt în Odesa, mai târziu am aflat că au fost în Vinița, dar le puteam auzi din acest birou.”

Maia Sandu a chemat duminică moldovenii în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului să spună "vrem în Uniunea Europeană". Alături de ea a stat președintele Parlamentului European, Roberta Mersola. Zeci de mii de oameni au aplaudat-o pe Maia Sandu când a spus că Republica Moldova trebuie să adere la UE până în 2030.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE