Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai multe ONG-uri cer demiterea lui Adrian Cioroianu. Directorul Bibliotecii Naționale a divulgat detalii din investigația Emiliei Șercan

Mai multe organizații cer demiterea istoricului Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale, după ce acesta a divulgat subiectul investigației la care lucrează jurnalista Emilia Șercan: studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană, care se afla în arhiva bibliotecii. La momentul la care a făcut dezvăluirea, Adrian Cioroianu se afla deja într-un conflict deschis cu jurnalista, care s-a plâns de frigul de la Biblioteca Națională. Ministra Culturii, Raluca Turcan, anunță anchetă.

Subiectul conflictului: condițiile din sălile de lectură

Directorul Bibliotecii Naționale a dezvăluit detaliile din ancheta la care lucra jurnalista Emilia Șercan într-un comentariu pe Facebook în care se discuta despre conflictul celor doi pe marginea condițiilor din sălile de lectură:

„Cât despre doamna pe care o amintiți, e suficient să vă spun că a cerut la sală după ce solicitase o lucrare a lui Mircea Geoană, care i s-a dat, desigur cu acordul meu și în normele legii, doar că dânsa nu știu ce o fi citit, dar e clar că a descoperit în geantă și un termometru adus de acasă (premeditare? Lua temperatura candidaturii lui M. Geoană?), prilej cu care face poze de victimă.”

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu persiflează gestul jurnalistei care a mers la sala de lectură cu un termometru și apoi a postat imagini pe pagina de Facebook în care arăta că la bibliotecă este mai frig ca afară.

Emilia Șercan, jurnalistă: „Sinceră să fiu, nu mă așteptam să văd că sunt 16,6° în bibliotecă. Atunci am luat o tema să scriu pe Facebook, am arătat că în bibliotecă este foarte frig, după care a 2-a zi, dl. Adrian Cioroianu a acuzat de fake news și a spus că sunt mincinoasă, practic un o situație care a fost constatată la fața locului în mod indubitabil arăta și termometrul respectiv cât este de frig. Dumnealui a zis că e o minciună, că de fapt acel frig sau friguri di bibliotecă este o chestiune care durează de mai mulți ani.”

Reacția ministrei Culturii

La două zile după ce jurnalista i-a reproșat frigul directorului bibliotecii, Adrian Cioroianu a făcut o nouă postare în care scria răspicat care este motivul pentru care jurnalista se afla la bibliotecă: „Emilia Șercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană și, în treacăt, mai ia și temperatura prin spațiile deschise ale Bibliotecii Naționale”.

În comentarii, Adrian Cioroianu pare că recurge la amenințări la adresa jurnalistei.

„O duamnă care vrea să facă scandal tocmai în ideea de a atrage atenția și apoi se va lua de Geoană sau de altul. Din punctul meu de vedere să se ia de cine vrea, dar să nu se amestece BNaR. O face, o primește”.

„O face, o primește” reprezintă o atitudine interlopă, incompatibilă cu funcția pe care o deține Adrian Cioroianu, spune Active Watch și alte trei organizații care cer demiterea șefului Bibliotecii Naționale. La rândul său, Emilia Șercan îl acuză pe acesta că a încălcat legea atunci când a dezvăluit informații despre ancheta la care lucrează:

Emilia Șercan, jurnalistă: „Da, mă afectează în primul rând, afectează subiectul anchetei mele, dar mă afectează și pe mine personal, pentru că noi, ca jurnaliștii, nu anunțăm de la bun început ce subiecte lucrăm, pentru că există posibilitatea ca acele subiecte să nu iasă, să nu reușim să documentăm, să adunăm informațiile necesare. Eu nu știu dacă teza de doctorat respectivă, e plagiată, am văzut-o într-o zi, am văzut-o ieri, câteva ore. Nu au o concluzie pe care pot să o spun.”

Emilia Șercan spune că ia în calcul să depună plângere penală împotriva lui Adrian Cioroianu. Ministra Culturii, Raluca Turcan, a spus pentru Euronews România că verifică dacă Adrian Cioroianu a încălcat legea atunci când a divulgat detalii din ancheta jurnalistei. Adrian Cioroiuanu nu a oferit până acum o reacție pe marginea acestui subiect.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE