Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalista Emilia Șercan publică pentru prima dată mesajul de amenințare primit în 2019

Emilia Șercan a făcut pentru prima dată public mesajul de amenințare pe care l-a primit în 2019, în aceeași zi în care foștii șefi ai Academiei de Poliție au fost condamnați definitiv în dosarul amenințărilor.

Jurnalista a sesizat poliția după ce a primit un mesaj de amenințare cu moartea, la scurt timp după ce timp de trei săptămâni a publicat în mod constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție.

”Am spus că în ziua în care se va pronunța sentința definitivă în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019, amenințare primită după ce am scris despre plagiatul rectorului de atunci de la Academia de Poliție, dar și despre impostura generalizată din acea instituție, voi face public conținutul mesajului primit pe 15 aprilie 2019. 

A venit acea zi, așa că puteți citi mesajul în captura de ecran de mai jos. Cei care m-au amenințat au primit o pedeapsa definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare, o nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariști.”, a spus Emilia Șercan, pe pagina personală de Facebook unde a publicat și mesajul de amenințare.

Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați definitiv

Adrian Iacob și Mihail Marcoci, fostul rector și fostul prorector la Academia de Poliție, au fost condamnați definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul șantajării jurnalistei Emiliei Sercan. Totodată, judecătorii de la Înalta Curte au decis să înlăture dispoziția Curții de Apel București care prevedea că Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” era obligată să plătească  daune morale de 80.000 de lei în favoarea jurnalistei. Despăgubirile vor fi plătite de cei doi condamnați.

Totodată, cei doi au fost condamnați să muncească în folosul comunității fie la ALBAB (instituția din cadrul Primăriei București care se ocupă de curățenia din parcuri și lacuri), fie la Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare, potrivit minutei instanței.

Reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului

”Guvernul României subliniază că libertatea presei trebuie protejată și niciun jurnalist nu poate fi amenințat, intimidat sau agresat. Constituția României garantează libertatea de exprimare, care este valoare de bază a unui stat democratic.

Este șocantă gravitatea acestui caz, încheiat cu condamnarea celor implicați în amenințarea unui jurnalist de investigație.

Instituțiile responsabile au datoria tragerii la răspundere a celor vinovați în toate investigațiile aflate în derulare. Oricine ajunge să comită astfel de fapte trebuie să răspundă în fața legii.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE