Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai cald, mai uscat și mai însorit. Cum s-a schimbat clima în ultimii ani în Europa

Datele climatice anuale pentru anul 2022 tocmai au fost publicate de către Serviciul Copernicus privind schimbările climatice.

Cifrele confirmă faptul că anul trecut, Europa a trecut prin cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată, potrivit Euronews Green.

Căldură extremă și secetă generalizată

Anul 2022 a fost marcat de căldură extremă și secetă generalizată. Indicatoarele de secetă din aprilie, iulie și septembriearată cât de răspândită a fost problema.

Se va repeta această situație în acest an? Climatologul Julien Nicolas crede că este posibil:

"Vedem că acest lucru are loc chiar în acest moment în Spania. Unde avem temperaturi extreme, combinate cu condiții foarte uscate care au dus la temperaturi mult peste medie. Deci acesta este un exemplu în care scenariul din 2022 se repetă", spune el.

O creștere a presiunii termice

În 2022 s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de zile cu ceea ce se numește "stres termic puternic".

În 2022, în multe părți ale Europei s-au înregistrat 40 de zile sau mai mult pe an cu temperaturi de 32° până la 38°. Iar acest lucru devine o preocupare pentru medici.

"Poate declanșa atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale. Poate duce la deshidratare, la insuficiență renală", spune Nathalie Nidens, doctor în medicină la Alianța germană privind schimbările climatice și sănătatea.

Ea spune că persoanele care sunt vulnerabile ar trebui să caute sfaturi despre cum să se adapteze: "Este posibil, de asemenea, ca anumite medicamente și restricții alimentare să trebuiască să fie ajustate, deoarece unele medicamente pot, de fapt, să vă facă mai vulnerabili la căldură și, prin urmare, să reprezinte, de asemenea, un risc mai mare. Așa că, uneori, dozele trebuie ajustate".

Europa devine mai însorită

Pe lângă căldură și secetă, o altă tendință cheie din 2022 este că Europa devine mai însorită.

Anul trecut, continentul a avut cea mai mare durată de însorire înregistrată vreodată.

Există multe motive complexe pentru care există mai mult soare în Europa, dar, pe scurt, principalele cauze sunt schimbarea tiparelor meteorologice și un aer mai curat.

"Ceea ce observăm într-o climă care se încălzește este că avem mai multe situații în care zonele de presiune înaltă blochează mișcarea zonelor de presiune joasă", spune Rob Roebeling, expert în produse climatice la Eumetsat. "Și din această cauză, o zonă de presiune ridicată poate fi asociată cu condiții mai însorite.

"Aceasta este o parte a poveștii. Iar cealaltă parte este că avem mai puțină poluare în ultimii 20 de ani."

Acest grafic al anomaliilor duratei de însorire arată că Europa a devenit mai însorită începând cu anii 1980.

Sectorul energiei solare din Europa este deja în creștere, iar acest lucru reprezintă un nou impuls.

"Se poate observa că randamentele și, prin urmare, și economia instalațiilor solare cresc destul de mult dacă numărul de zile însorite crește, cu siguranță în sezoanele mijlocii", spune Dries Acke, director de politici la Solar Power Europe. "Așadar, acest lucru nu va avea decât un impact pozitiv asupra argumentelor comerciale pentru energia solară."

Datele din ultima lună

La nivel global, luna aprilie 2023 a fost cu 0,3° Celsius peste media 1991-2020. În Europa, a fost o imagine mixtă. A fost mai rece din Marea Britanie până în Turcia, dar mult mai cald în jurul Peninsulei Iberice.

Au existat o serie de temperaturi maxime istorice pentru luna aprilie în vestul Mediteranei. Córdoba, în Spania, a atins 38,8°, Mora, în Portugalia, a ajuns la 36,9°, iar Marrakesh, în Maroc, a atins un maxim de 41,3°, toate recorduri pentru luna respectivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE