Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mafiotul Francesco 'Sandokan' Schiavone, un temut lider al clanului Camorra, a devenit colaborator al justiției italiene

După 26 de ani în detenție dură, Francesco 'Sandokan' Schiavone a devenit colaborator al justiției din Italia. El este unul dintre cei mai de temut capi ai organizației mafiote Camorra și lider al clanului Casalesi, cu sediul în Casal di Principe, din apropiere de Napoli.

Informația a fost furnizată chiar de o sursă judiciară și a apărut prima dată în Cronache di Caserta. Vestea a fost imediat preluată de majoritatea publicațiilor italiene, printre care și Rai sau Ansa, care au dat mai multe detalii. Ulterior, Direcția Națională Antimafia a confirmat.

Mafiotul Francesco 'Sandokan' Schiavone a devenit colaborator al justiției italiene

"Aceasta este o lovitură dură împotriva mafiei Camorra și a criminalității organizate", a precizat președintele Comisiei Parlamentare Antimafia, Chiara Colosimo.

Casalesi este considerat cel mai puternic clan al grupării mafiote Camorra, iar Francesco 'Sandokan' Schiavone era unul dintre cei mai duri criminali din Europa, dar și cel mai înstărit mafiot de pe continent la momentul arestării sale, în 1998, după căutări care au durat cinci ani.

În 1996, justiția italiană i-a confiscat 450 de miliarde de lire italiene, iar peste un an, încă 515 miliarde. Averea sa reală era estimată atunci la aproape 47 de miliarde de dolari, conform presei italiene.

Sandokan, care tocmai a împlinit 70 de ani, are mai multe condamnări pe viață, pentru actele sale, și a fost condamnat în special în urma procesului denumit 'Spartacus'. În timpul acestui proces, el chiar i-a scris președintelui Italiei.

  • Împreună cu Francesco Bidognetti, Sandokan a înființat clanul Casalesi.
  • Sandokan a fost arestat pe 11 iulie 1998, în buncărul său din Casal di Principe.

În ultimele zile, Poliția s-a deplasat la Casal di Principe, pentru a le propune rudelor liderului clanului să intre în așa-numitul program de protecție, ca o confirmare a disponibilității lui Sandokan de a colabora. Aceeași cale au mai urmat-o și doi dintre fiii săi, Nicola Schiavone (colaborator din 2018) și Walter Schiavone (colaborator al justiției din 2021). A mai devenit colaborator și celebrul Antonio Iovine, cunoscut sub numele de 'o ninno (n.r.: copilul), care a început să vorbească cu judecătorii în 2014, conform Dailymail.

Presa italiană spune că Francesco 'Sandokan' Schiavone suferă de cancer de câțiva ani și a fost transferat recent la închisoarea L'Aquila, însă această mutare ar fi datorată faptului că el a decis să colaboreze.

În aceeași închisoare a stat și Matteo Denaro, cunoscutul mafiot care a fost prins în ianuarie 2023 și care a murit în septembrie, de cancer.

Între anii 1980 și 1990, Francesco Schiavone a luptat pentru controlul localității Casal di Principe, dar și asupra traficului de droguri din zonă. Una dintre afacerile clanului său era controlul transporturilor de haine prin intermediul porturilor din Italia, dar și controlul unor magazine de îmbrăcăminte din Germania, Spania, Irlanda, Olanda, Finlanda și Serbia. Iar o parte din îmbrăcăminte ajungea chiar și în mall-urile din New York și Chicago.

Faptele lui Sandokan și ale clanului Casalesi au devenit subiectul romanului Gomora, scris de Robert Saviano, iar apoi s-a turnat și un film și chiar un serial TV. Autorul Robert Saviano se află și acum sub protecția poliției, din cauza dezvăluirilor din carte și este forțat să se ascundă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE