Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răspuns ferm al MAE pentru Dmitri Medvedev, care a vorbit despre reunirea României Mari: ”Declarația indică un mare grad de frsutrare. Retorica e falsă”

MAE vine cu un răspuns ferm după ce Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei şi apropiat a lui Vladimir Putin, a declarat că aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă doar prin recrearea "României Mari".

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe spun că aceste declarații indică doar un grad mare de frustrare, iar retorica indusă de liderul rus este una total falsă.

”Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.”, a menționat MAE, într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, MAE spune că decizia pe care Consiliul European a luat-o în legătură cu candidatura Republicii Moldova la UE este una corectă și reprezintă o realizare cu adevărat instorică.

”Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi.

Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii.”, se mai arată în documentul transmis de instituție.

Declarațiile făcute de Dmitri Medvedev

"Republica Moldova a intrat în lunga coadă pentru aderarea la UE, întinsă pe parcursul a zeci de ani (...) Dar există o altă cale de a obţine aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari. Prima şedinţă comună a parlamentelor moldovean şi român a fost finalizată prin faptul că legislatorii au dansat ţinându-se de mână. A părut destul de amuzant", a declarat fostul preşedinte rus, un apropiat al actualui preşedinte Vladimir Putin. El a acuzat politicienii români că "fac dansuri politice în jurul Moldovei".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE