Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul român de Externe anunță restricții de călătorie în Republica Lituania. Atenționările de circulație vin pe fondul summitului NATO de la Vilnius, care se desfășoară în perioada 11-12 iulie.

Ce măsuri vor fi în vigoare?

Autorităţile lituaniene au stabilit un pachet de măsuri ce vor fi valabile în perioada 7 - 13 iulie, astfel:

  • Spaţiul aerian de deasupra capitalei va fi închis între 11 iulie, ora 12:00, până în 12 iulie, ora 14:00, şi nu vor fi posibile decolări sau aterizări pe aeroportul din Vilnius; celelalte zboruri din aeroporturile lituaniene nu vor fi afectate;
  • În intervalul 10 iulie, ora 8:00, şi 12 iulie, ora 23:59, vor fi aplicate restricţii de circulaţie ce vor acoperi centrul vechi, anumite zone din zona Naujamiestis, precum şi zonele din jurul centrului de expoziţii LITEXPO. Circulaţia auto va fi restricţionată pe bulevardul Gedimino, străzile Upes (până la intersecţia cu Algimanto Nasvicio), Zveju, Rinktines (până la intersecţia cu Seimyniskiu), Kalvariju (până la intersecţia cu Konstitucijos) şi în interiorul perimetrului format din străzile Tilto, Vienulijo, Jogailos, Pylimo, Daukűđos, Dvasios, Bokdto, Dimaites, Maironio, Trispalves, Arsenalo şi Vrublevskio;
  • În zonele restricţionate va fi permisă doar deplasarea pe jos, acestea fiind închise pentru toate tipurile de vehicule, inclusiv biciclete şi trotinete electrice;
  • Transportul public va fi gratuit, dar traseele care traversează centrul vor fi ajustate;
  • În zona din jurul Palatului Prezidenţial va fi interzisă şi circulaţia pietonală în data de 11 iulie, în intervalul orar 15:00 – 23:00.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon +370(5)2310552, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Tototată, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice: +37068573238.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web vilnius.mae.ro, www.mae.ro, pagina de Facebook a Ambasadei României la Vilnius şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE