Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Macron vrea să ceară Rusiei încetarea focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris

Franța va cere Rusiei să respecte o încetare a focului în Ucraina pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice, competiție organizată în această vară la Paris, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat sâmbătă televiziunii ucrainene, potrivit Politico.

"Va fi solicitată (încetarea focului, n.red). Acesta este un mesaj de pace”, a afirmat Emmanuel Macron, adăugând că Franța va face acest demers pentru respectarea spiritului mișcării olimpice.

Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc între 26 iulie și 11 august. Timp de două săptămâni și jumătate vor concura 10.500 de sportivi din 206 țări.

Macron a declarat că Franța va respecta decizia Comitetului Olimpic de a permite sportivilor ruși să concureze sub un steag neutru.

"Bineînțeles, vom monitoriza îndeaproape performanțele lor, pentru ca nimeni să nu profite de atleți în această situație", a menționat Macron.

De asemenea, președintele francez a vorbit și despre alegerile prezidențiale din Rusia, în care se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să obțină un al cincilea mandat, după ce nu a întâmpinat nicio opoziție reală. Întrebat dacă va recunoaște rezultatul alegerilor, Macron nu a dat un răspuns direct.

"Aceasta este o întrebare pentru un lider străin, dacă să o accepte sau nu. (...) Dar întrebarea este cum ar trebui să considerăm situația și dacă ar trebui să ne dăm un răspuns”, a mai spus președintele francez.

Macron a mai precizat că Rusia poate fi considerată "o țară imperialistă și un regim autoritarist" care ucide oponenții politici și duce război împotriva vecinilor săi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE