Luptătorii grupării separatiste PKK, din Kurdistan, au început depunerea armelor. Conflictul ținea de peste 40 de ani

Luptătorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au început să depună armele, în cadrul unei ceremonii simbolice care a avut loc în nordul Irakului, în munții de lângă orașul Sulaymaniyah, acolo unde se află regiunea kurdă semiautonomă.

Armistițiul dintre PKK și Turcia a avut loc încă din ianuarie.

La ceremonia au luat parte 30 de luptători și totul s-a desfășurat în prezența unui reprezentant al serviciilor de informații turce și a reprezentanților guvernului regional kurd, ai partidului irakian Uniunea Patriotică a Kurdistanului și ai Partidului Popular pentru Egalitate și Democrație, un partid pro-kurd din Turcia, conform Reuters.

Luptătorii grupării separatiste PKK, din Kurdistan, au început depunerea armelor

Această depunere simbolică armelor este un prim pas concret către dezarmarea generală. Gruparea militară separatistă luptă de peste 40 de ani împotriva autorităților din Turcia, dar, în luna mai, a anunțat că se va desființa.

Decizia de dizolvare a venit după ce liderul PKK, Abdullah Öcalan, a dat îndemnul încă din luna februarie, ca gruparea să se desființeze și să se dezarmeze, în mod oficial. Öcalan se află în închisoare încă din 1999, pe o insulă de lângă Istanbul. Din februarie, Ocalan a mai făcut apeluri în acest sens, iar ultimul a venit chiar în aceste zile.

„Cred în puterea politicii și a păcii sociale, nu în arme", a precizat Ocalan.

Procesul de dezarmare va avea loc în etape, după cum a anunțat agenția de presă irakiană de stat, care a spus că este de așteptat ca procesul de dezarmare să fie finalizat până în septembrie.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a menținut mult timp baze în munții din nordul Irakului. Forțele turce au lansat ofensive și atacuri aeriene împotriva PKK, în Irak, și au înființat baze în zonă, pentru a împinge gruparea peste granița din sud-estul Turciei, unde insurgenții au avut cartierul general.

PKK a declarat că, pentru a continua procesul de dezarmare, e nevoie ca Turcia să pună capăt regimului de izolare impus lui Öcalan în închisoare și să permită integrarea foștilor militanți în sistemul politic.

Din cauza luptelor, zeci de sate din zonă au fost abandonate. Conflictul a dus la moartea a peste 40.000 de persoane în cei peste 40 de ani de existență, a împovărat economia și a provocat diviziuni sociale și politice profunde în Turcia și în întreaga regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE