Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Londra vrea să interzică muncitorilor să iasă la greve. Sunt vizați muncitorii din domeniul feroviar, pompierii și angajații de pe ambulanțe

Publicat de: Euronews

Guvernul de la Londra vrea să le interzică angajaților din domenii cheie să mai organizeze greve. Un proiect de lege în acest sens a trecut de ultima etapă a dezbaterilor din Parlament. În tot acest timp, cabinetul lui Rishi Sunak trebuie să gestioneze și relația tensionată cu guvernul scoțian. Asta după ce a blocat o lege scoțiană din cauză că ar afecta legislația regatului.

Oamenii au cerut salarii mai mari

Liderii sindicatelor au organizat un protest în fața Downing Street, în timp ce parlamentarii dezbăteau o lege prin care muncitorii din domeniul feroviar, pompierii și cei care lucrează pe ambulanță să nu aibă dreptul să participe la greve. Potrivit noii legi, angajații din aceste domenii cheie care refuză să meargă la serviciu, pot fi concediați.

Proiectul de lege controversat a trecut practic la limită de ultima etapă parlamentară în Camera Comunelor, cu 309 voturi pentru și 249, împotrivă. În ultima perioadă, Marea Britanie s-a confruntat cu cele mai mari greve din ultimii 30 de ani. Au participat lucrătorii poștali, cei din domeniul feroviar sau asistentele medicale. Oamenii au cerut salarii mai mari în condițiile în care în Marea Britanie, inflația a ajuns la 11,1 la sută în decembrie. 

„Înainte de Crăciun am promis să sprijin mai bine aplicarea legii pentru a opri protestele disruptive. Astăzi, acest guvern și-a respectat promisiunea”, a scris pe contul de Twitter premierul Rishi Sunak.

O altă decizie controversată

Guvernul Rishi Sunak a mai luat o decizie care a stârnit controverse. Downing Street a blocat un proiect de lege scoțian menit să faciliteze procedura de schimbare a sexului pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani. Este pentru prima dată când o lege scoțiană a fost blocată pentru că ar afecta legislația la nivelul regatului.

„Această majoritate de două treimi obținută susține parlamentul național al Scoției. Este un afront la adresa democrației faptul că Parlamentul britanic încearcă acum să anuleze acest lucru,” a declarat Stephen Flynn, lider al Partidului Național Scoțian.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon a scis pe Twitter că blocarea legii este „un atac frontal total asupra Parlamentului scoțian ales în mod democratic și asupra capacității acestuia de a lua propriile decizii în chestiuni descentralizate. Guvernul Scoției va păstra legea și va lua apărarea Parlamentului Scoției. Dacă acest veto al Westminsterului va reuși, va fi primul din multe altele”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE