Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Livratori străini, instruiți cum să circule în Capitală. Aproximativ 20.000 de angajați străini lucrează la noi în țară

Numărul accidentelor rutiere în care sunt implicați bicicliști sau persoane care merg pe trotinetă a crescut în ultimul an. Mulți dintre cei care folosesc aceste mijloace de transport sunt cetățeni străini care sunt livratori. Deoarece nu cunosc regulile sau drumurile, ei ajung de multe ori să fie implicați în accidente. Brigada Rutieră a început o serie de întâlniri cu persoanele venite de puțin timp în România în care le sunt prezentate regulile de circulație.

Nerespectarea regulilor de circulație, principala cauză a accidentelor

Îi vedem zi de zi în traficul aglomerat. Indiferent de oră sau de condițiile meteo, ei ne livrează mâncarea sau cumpărăturile. Sunt doar o parte din cei 20.000 de angajați străini care lucrează la noi în țară și aleg să fie livratori. Majoritatea vin din state precum Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan sau Indonezia.

Reporter: „De cât timp sunteți în România?”

Bărbat: „Sunt de două luni.”

Reporter: „De ce ai venit aici?”

Bărbat: „Pentru un viitor mai bun și pentru a-mi susține familia din punct de vedere financiar. Sunt curier.”

66 de accidente rutiere și tot atâtea victime au fost doar anul trecut în coliziunile în care au fost implicați cetățeni străini. Principalele cauze ale acestor incidente au fost nerespectarea regulilor de circulație, neacordarea de prioritate și neasigurarea la schimbarea direcției de mers sau a benzii de circulație.

Ionuț Vlăsceanu, șeful Brigăzii Rutiere: „Având în vedere numărul accidentelor rutiere în care sunt implicați aceștia, ne-am gândit că atât pentru siguranța dumnealor, cât și a celorlalți participanți la trafic, ar fi util să organizăm această activitate de educație rutieră la care am invitat reprezentanții ambasadelor, la care am încercat să o facem nu numai în limba engleză, cât și în limba lor maternă, pentru a înțelege cât mai bine regulile de bază și a lămuri niște lucruri care nu le sunt clare dumnealor, având în vedere că acolo respectă niște reguli. Aici sunt poate alte reguli, având în vedere că vin din țări diferite.”

Cristian Ganea, președintele Asociației Angajaților Străini din România: „Au venit nu știu când sunt vinovați, că nu sunt vinovați și atunci pot fi, cum să spun eu, înșelați sau nu de diverse persoane.”

Limba, o barieră de care se lovesc cetățenii străini

Pentru a circula la noi în țară, livratorii străini trebuie să aibă pe lângă permisul de conducere emis de țara lor și un permis internațional, care are valabilitate de un an de zile.

Claudiu Costea, șeful Biroului Educație Rutieră, Brigada Rutieră: „O principală problemă, dacă e să mă raportez la o regulă, ar fi aceea că ei circulă și pe trotuar, locul pe unde doar pietonii pot să circule, lucru pe care l-am și auzit astăzi. Sunt situații în care circulă printre mașini, ceea ce la noi în țară momentan este interzis și se expun unui pericol. Este un alt aspect. Sunt situații în care folosesc foarte des telefonul mobil pentru a se orienta. Necunoscând străzile Capitalei și faptul că folosesc telefonul, nu mai sunt focusați la trafic.”

Limba este una dintre barierele de care se lovesc cetățenii străini. Pentru a putea înțelege ce li s-a prezentat, a fost nevoie de un traducător.

Cristian Ganea, președintele Asociației Angajaților Străini din România: „Dorim ca acești cetățeni să se integreze conform legislației și regulilor noastre în societatea românească, nu să se integreze conform regulilor lor și tradițiilor pe care le au în țările de origine. Ei trebuie să adapteze la regulile și legislația din România, cursurile de legislație rutieră fiind un prim pas pentru că îi vedem în fiecare zi pe stradă.”

Corpul Național al Polițiștilor și Asociația Angajatorilor Străini din România au făcut un parteneriat și astfel de cursuri de educație rutieră vor fi organizate periodic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE